O descoperire din nordul Canadei a stârnit dezbateri aprige în comunitatea științifică: unii spun că fosilele descoperite reprezintă cele mai vechi urme animale, iar alții spun că s-au tras concluzii exagerate. Autorii lucrării admit că se pot înșela, însă spun că bureții de mare descoperiți au trăit acum 890 de milioane de ani și că fosilele sunt cele mai vechi urme animale găsite vreodată. Acești bureți de mare au un schelet format exclusiv din componente organice fibroase.
Structurile au fost descoperite în provincia canadiană Northwest Territories și lucrarea a fost publicată în revista Nature sub titlul ”Possible poriferan body fossils in early Neoproterozoic microbial reefs”
Structura buretoasă descoperită pe o piatră ar putea reprezenta cea mai veche dovadă a unui animal fosilizat și vorbim de structuri tubulare fosilizate mai mici decât un fir uman de păr, structuri ce ar fi făcut parte dintr-un vechi recif dintr-un ocean preistoric.
Structurile găsite seamănă mult cu cele ale bureților de mare din prezent, susține Elizabeth Turner, geolog la Laurentian University, Ontario. Ea admite însă că este doar o interpretare și că nu se poate da un verdict final despre când a apărut prima oară viața animală pe Terra.
Turner spune că se aștepta ca lucrarea să fie primită cu scepticism și adăugă că acest lucru este binevenit. Ea mai susține că aceste microstructuri sunt prea consistente și complexe încât să fie simple urme geologice.
Alți cercetători spun că ne grăbim cu speculațiile, fiindcă sunt prea puține informații pentru a trage concluzia că vorbim despre un burete de mare de acum 900 de milioane de ani. Sunt prea puține urme și, cu cât mergi mai departe în timp când este vorba de o astfel de descoperire, cu atât afli mai puține lucruri certe.