Oamenii de știință ruși încearcă să înțeleagă amploarea unei potențiale amenințări la adresa mediului în Siberia: zăpada poluată cu particule de microplastic care se topesc și se infiltrează apoi în sol, relatează Reuters și National Post.
Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Tomsk afirmă că au cules mostre de zăpadă din 20 de regiuni diferite ale Siberiei – de la Munții Altai la Arctica – și că datele preliminare confirmă că fibrele de plastic sunt purtate de aer și ajung în zăpada din colțuri izolate ale Siberiei.
„Este clar că nu doar râurile și mările sunt implicate în circulația microplasticului la nivel planetar ci și solul, organismele vii și chiar și atmosfera”, afirmă Iulia Frank, director științific al centrului de studiere a microplasticului al Universității Tomsk.
Microplasticul, creat când bucăți mai mari de deșeuri plastice se descompun în timp, este tot mai des descoperit în aer, hrană, apă potabilă și chiar gheața arctică.
Oamenii de știință sunt din ce în ce mai îngrijorați că bucățile de microplastic reprezintă un pericol pentru sănătatea umană și viața acvatică însă deocamdată nu există un consens asupra subiectului.
Cercetătorii din Tomsk au descoperit anterior particule de microplastic în sistemele digestive ale peștilor capturați în râurile siberiene, confirmând că aceștia contribuie la poluarea Oceanului Arctic cu plastic.
„Siberia nu a fost absolut deloc cercetată din punctul acesta de vedere și interesul nostru (al Rusiei) cu privire la această problemă a apărut târziu comparativ cu restul lumii”, afirmă Frank.
Oamenii de știință ruși studiază acum mostrele de zăpadă pentru a înțelege în ce măsură densitatea populației, proximitatea față de drumuri și alte activități umane contribuie la poluarea cu microplastic.
Citește și: