New York Times a recunoscut că a publicat un podcast bazat pe afirmațiile unui fiu de șaormar acuzat de “falsă activitate de terorism”

Publicaţia The New York Times a recunoscut vineri că podcastul său de succes ”Caliphate”, consacrat grupării Stat Islamic, a fost construit, în parte, pe o mărturie falsă, relatează AFP.

Programul cu 12 episoade publicat în 2018 s-a dorit a fi o incursiune în tenebrele Statului Islamic, prin intermediul unui canadian care afirma că s-a alăturat organizaţiei în 2016, transmite Agerpres.

Acesta, care se prezenta sub numele „de război” Abu Huzaifa, a povestit între altele că a participat la două execuţii.

Podcastul a fost un succes de public şi a fost recompensat cu mai multe premii prestigioase, între care Peabody Award.

În septembrie însă, Huzaifa, pe numele său real Shehroze Chaudry, a fost reţinut de poliţia canadiană şi inculpat pentru „falsă activitate teroristă”.

Ulterior, cotidianul a lansat propria anchetă internă şi nu a găsit dovezi în sprijinul afirmaţiilor făcute de Chaudry despre atrocităţile pe care le-ar fi comis, The New York Times subliniind într-o notă editorială publicată vineri că episoadele respective din Caliphate „nu au îndeplinit standardele de acurateţe” ale cotidianului.

Nota menţionează două probleme principale – faptul că podcastul nu a fost supervizat de un editor cu experienţă în problema terorismului şi lipsa de „scepticism şi rigurozitate” a echipei de realizatori faţă de Chaudry.

Totuşi, The New York Times a decis să nu retragă podcastul, ci doar să-i adauge unele „menţiuni rectificative” şi un nou episod în care directorul Dean Baquet explică, între altele, că ziarul său se face responsabil de un „eşec instituţional”.

Jurnalista coordonatoare a proiectului, Rukmini Callimachi, nu va fi sancţionată, dar probabil se va ocupa de alte domenii, care nu ţin de terorism, a precizat Baquet.

Cazul Chaudry este semnificativ şi problematic pentru The New York Times,

 » sursa: www.digi24.ro