Odată cu amartizarea sa impecabilă de joi, Perseverance a devenit al cincilea rover al NASA care a ajuns pe Marte. Deci când ne putem aștepta în sfârșit să se materializeze o expediție cu cu echipaj uman?, scrie Phys.org.
Actualul program Artemis al NASA este descris drept o misiune „către Lună și Marte” iar Steve Jurczyk, administratorul interimar al NASA, și-a reiterat obiectivul ca „ghete americane” să ajungă pe planeta roșie de la mijlocul până la sfârșitul anilor 2030.
Dar în timp ce călătoria este aproape la îndemână din punct de vedere tehnologic, experții spun că probabil va mai dura câteva decenii până când se va materializa din cauza incertitudinilor legate de finanțare.
Călătorie lungă
Wernher von Braun, arhitectul programului Apollo, a început să lucreze la o misiune care să asolizeze un echipaj uman pe Marte chiar după aselenizarea din 1969 dar planul, la fel ca multe altele după el, nu a trecut niciodată de stadiul de proiect.
Ce face o misiune umană pentru planeta roșie atât de dificilă?
Pentru început, distanța. Astronauții care se îndreaptă spre Marte vor trebui să parcurgă aproximativ 225 de milioane de kilometri, în funcție de poziția celor două planete una față de cealaltă.
Asta înseamnă o călătorie de mai multe luni în care astronauții se vor confrunta cu două riscuri majore pentru sănătate: radiațiile și microgravitația. Primul crește șansele de a dezvolta cancer de-a lungul vieții în timp ce al doilea scade densitatea osoasă și masa musculară.
În plus, dacă lucrurile merg prost orice eventuală problemă va trebui rezolvată chiar pe planeta roșie.
Experiment pentru o eventuală misiune către Marte (FOTO: Facebook)
„Lipsesc detaliile”
Acestea fiind spuse,