În urmă cu cinci sute de milioane de ani, mii de crustacee își îngrijeau de puii lor nou-născuți când a avut loc dezastrul. O avalanșă de sedimente s-a repezit la vale, îngropând mii de creaturi și pe descendenții lor într-o clipă. Ceea ce a fost odată o ”creșă” submarină a devenit un cimitir – și, pentru unele dintre sutele de specii care locuiau acolo, un loc de extincție prematură, potrivit Live Science.
Acum, cercetătorii care sapă în apropierea orașului Kunming, China, au descoperit acel ”cimitir” din epoca cambriană dezvăluind unul dintre cele mai vechi și mai diverse site-uri cu fosile găsite vreodată.
Sit-ul, denumit Haiyan Lagerstätte (dintr-un cuvânt german care înseamnă „loc de depozitare”), conține mai mult de 2.800 de exemplare fosile din cel puțin 118 specii, inclusiv strămoșii meduzelor moderne, insectelor, crustaceelor, viermilor, trilobiților și bureților.
Șaptesprezece dintre aceste specii sunt noi pentru știință, potrivit unui studiu publicat pe 28 iunie în revista Nature Ecology and Evolution – și mai mult de jumătate (aproximativ 51%) dintre exemplare sunt tinere, au scris cercetătorii, inclusiv multe creaturi larvare cu țesuturi remarcabil de intacte.
„Fosilele juvenile sunt ceva ce cu greu vedem”
„Este uimitor să vezi toți acești pui în dosarul fosilelor”, a declarat co-autorul studiului Julien Kimmig, manager de colecții la Muzeul Științelor Pământului și Galeria de Artă de la Universitatea Penn State, într-un comunicat.
„Fosilele juvenile sunt ceva ce cu greu vedem, mai ales de la nevertebratele cu corp moale.”, a spus el.
Fosilele datează de acum aproximativ 518 milioane de ani din perioada cambriană (acum 540-490 milioane de ani), când toată viața de pe Pământ trăia în oceane. Pentru comparație, perioada triasică, care a văzut nașterea dinozaurilor, a început acum aproximativ 251 de milioane de ani.