Minunea din lanul de porumb – Cum a găsit un arheolog polonez o comoară de acum un mileniu

Un arheolog polonez a găsit cu ajutorul unui preot o comoară veche de acum aproape un mileniu, după săpături făcute într-un lan de porumb. Comoară nu este un termen exagerat fiindcă vorbim de peste 6.000 de monede de argint, de mici lingouri de argint și de patru brățări de aur de pe la anul 1100, de pe vremea dinastiei Piast care a fondat statul polonez.

Słuszków este numele satului din centrul Poloniei unde a fost făcută descoperirea senzațională. Totul a început când un arheolog pe nume Adam Kędzierski s-a dus în acel sat pentru a face fotografii și pentru a documenta o carte despre o comoară descoperită în 1935.

Un preot din zonă i-a spus însă arheologului că auzise că înainte de al Doilea Război Mondial mai mulți căutători de comori au venit în zonă, convinși fiind că acolo se găsește ceva valoros.

După teste făcute cu detectorul de metale într-un lan de porumb, Kędzierski a decis că merită făcute săpături și, la doar 30 de cm de suprafață a fost găsit un recipient de ceramică ce conținea mai multe pungi din material textil. În vas s-au găsit 6.500 de monede de argint, de acum nouă secole, patru brățări de aur și mici lingouri de argint.

Pe unul dintre inele scria cu litere chirilice ”Doamne, ajut-o pe roaba ta, Maria”, iar arheologul spune că este posibil ca acest inel să fi fost al unei prințese din Rutenia. Aceste patru inele de aur sunt cele mai interesante piese pentru arheologii, dat fiind că sunt extraordinar de rare.

Dacă podoabele de argint erau purtate în număr mare de aristrocrații polonezi de acum nouă secole, cele de aur erau extrem de rare și aceste inele probabil că au aparținut membrilor primei dinastii conducătoare a Poloniei,

 » sursa: hotnews.ro