Miniștrii Energiei din țările UE au decis încetarea finanțării conductelor de transport de gaze și petrol. De când intră în vigoare

Miniștrii Energiei din țările UE au decis vineri să înceteze orice sprijin pentru noi proiecte de petrol și gaze naturale și să introducă criterii obligatorii de sustenabilitate pentru toate proiectele de infrastructură în energie, scrie BFMTV. Totuși, miniștrii au convenit să acorde o perioadă de tranziție până în 2029 pentru transportul mixului de hidrogen cu gaze naturale prin conductele existente.

Miniștrii s-au întâlnit la Luxemburg și „au decis să înceteze acordarea oricărui sprijin pentru noi proiecte de gaze și petrol și să introducă criterii obligatorii de sustenabilitate” pentru toate proectele de infrastructură, potrivti unui comunicat de presă.

„Pe durata unei perioade de tranziție, până pe 31 decembrie 2029, poate fi folsită infrastructura existentă de gaze care a fost adaptată pentru transportul sau depozitarea mixului de hidrogen cu gaze naturale sau biometan”, se mai arată în comunicat.

Aceste proiecte trebuie „să demonstreze că, la finalul perioadei de tranziție, nu vor mai transporta gaze naturale, ci vor fi dedicate exclusiv hidrogenului”. 

Ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, prezent la reuniune, a explicat că Regulamentul facilitează realizarea investiţiilor în infrastructura energetică transfrontalieră. Din perspectiva României, textul acordului permite finanţarea proiectelor de tip blending – injecţia de hidrogen şi alte gaze decarbonizate prin modernizarea infrastructurii existente de gaze naturale.

„Am ajuns la un acord politic pe marginea propunerii de revizuire a regulamentului privind rețelele transeuropene în domeniul energiei (TEN-E). Regulamentul facilitează realizarea investițiilor in infrastructura energetică transfrontalieră. Din perspectiva României, textul acordului permite finanțarea proiectelor de tip blending – injecția de hidrogen și alte gaze decarbonizate prin modernizarea infrastructurii existente de gaze naturale. Blending-ul reprezintă o etapă importantă pentru stimularea producției de hidrogen și dezvoltării unei piețe competitive a hidrogenului în UE”, a scris Virgil Popescu într-o postare pe Facebook.

 » sursa: www.digi24.ro