Ministerul Mediului a transmis un punct de vedere referitor la problema poluării din municipiul Sebeș (jud. Alba), ca răspuns la interpelarea deputatului AUR Daniel-Gheorghe Rusu pe această temă. Autoritățile de la nivel local și central ignoră de ani de zile poluarea accentuată din Sebeș, cauzată de către compania Kronospan, punând astfel în pericol sănătatea cetățenilor..
Compania Kronospan din Sebeș este reclamată constant pentru degajarea de fum negru și dens din instalații pe care le are la Sebeș. În fiecare dimineață, pe mașinile din raza municipiilor Sebeș și Alba se întâlnește un praf galben închis spre gri, cu gust dulce, care indică conținut de formaldehidă care conține pulberi de suspensie dintre care PM10, cel mai nociv producător de cancer, preciza deputatul AUR în interpelarea trimisă către autorități.
Ministerul Mediului confirmă faptul că în Sebeș se înregistrează depășiri ale valorilor limită (regim de gestionarea I a calității aerului), drept consecință municipiul a fost încadrat în regimul I de gestionare pentru indicatorul particule în suspensie fracția PM10.
„Monitorizarea calității aerului din jud. Alba este efectuată cu ajutorul a 3 stații automate incluse în Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), amplasate în zone reprezentative pentru tipurile de activități. Poluanții monitorizați sunt specifici fiecărui tip de stație și se raportează la valorile imită prevăzute în Legea nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările ulterioare. Cele 3 stații de monitorizare sunt amplasate astfel: AB-1 în Alba Iulie (stație de fond urban), AB-2 în Sebeș (stații industrială) și AB-3 în Zlatna (stație industrială). Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba monitorizează calitatea aerului în municipiul Sebeș prin stația automată de monitorizare a calității aerului AB2- Sebeș, care este amplasată în vecinătatea platformei industriale SC Kronospan Trading SRL Sebeș și SC Kronochem SRL Sebeș. Poluanții monitorizați de stație sunt: dioxid de sulf, dioxid de azot și oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, particule în suspensie (fracția PM10), compuși organici volatili (COV) și mentale grele (Pb, Cd, Ni, AS) reglementați de Lege nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător.
Pe lângă indicatorii monitorizați prin stația automată AB-2 Sebeș, APM Alba efectuează determinări zilnice ale concentrațiilor de formaldehidă în aerul înconjurător, în două puncte amplasate în apropierea platformei industriale Kronospan-Kronochem. De asemenea, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Alba a efectuat permanent acțiuni de control, atât planificate, cât și inopinate, atât la agenții economici din zonă, cât și acolo unde există riscul arderilor necontrolate”, se arată în răspunsul transmis de Ministerul Mediului.
În cazul în care se constată nereguli în ceea ce privește calitatea aerului, se impune elaborarea de planuri/planuri integrate de calitatea a aerului. Sarcina revine autorităților locale, care trebuie să ia măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului.
„Legislația în vigoare privind calitatea aerului impune, în cazul în care au fost înregistrate depășiri ale valorilor limită (regim de gestionare I a calității aerului) elaborarea de planuri/planuri integrate de calitatea a aerului, iar cf. prevederilor art.22 din Legea nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, responsabilitatea pentru elaborarea și monitorizarea măsurilor/acțiunilor incluse în aceste planuri integrate revine primari.
Ca urmare a evaluării calității aerului la nivel național a fost publicat în luna decembrie 2020, Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2202/2020 privind aprobarea listelor cu unitățile administrativ- teritoriali întocmite în urma încadrării în regimuri de gestionare a ariilor din zonele aglomerate prevăzute în anexa nr.2 din Legea nr.104/2011 privind calitatea aerului înconjurător, cu modificările ulterioare, iar mun. Sebeș a fost încadrat în regimul I de gestionare pentru indicatorul particule în suspensie fracția PM10.
Mai departe sarcina revine primăriei mun. Sebeș. La nivel UAT Sebeș a fost semnat contractul de prestări servii pentru elaborarea studiului privind calitatea aerului care va sta la baza planului de calitatea a aerului (PCA). Acțiunile efective pentru reducerea poluării aerului trebuie întreprinde de autoritățile locale și de agenții economici din zone și aglomerări pe baza planurilor de calitate a aerului care trebuie să conțină măsuri eficiente și cuantificabile, care să permită estimarea îmbunătăți planificate a calității aerului, precum și a perioade de timp preconizate pentru atingerea valorilor limită”, se precizează în document.