Terenul pe care este amplasat Cimitirul Militar internațional din Valea Uzului rămâne în continuare în proprietatea primăriei Sânmărtin din județul Harghita, chiar dacă Ministerul Apărării a promovat un proiect de memorandum în vederea preluării în administrare a acestei necropole de război. În vederea urgentării procesului de preluare și clarificarea situației de ordin juridic, senatorul AUR Ionuț Neagu se adresează ministrului Apărării Naționale, Nicolae Ciucă:
„Ministerul Apărării Naționale trebuie să preia în administrare necropola de război din Valea Uzului, restabilindu-i statutul internațional și luând toate măsurile necesare pentru cinstirea tuturor eroilor înhumați acolo, indiferent de naționalitate. În acest sens ar fi binevenit ca Ministerul Apărării Naționale să inițieze adoptarea de către Guvernul României a unei Hotărâri adecvate și să comunice ce demersuri au fost întreprinse până la ora actuală, dar și în ce orizont de timp ar putea prelua MAN Cimitirul Internațional din Valea Uzului„, a declarat senatorul AUR Ionuț Neagu.
Cimitirul internațional din Valea Uzului a fost amenajat în anii 1926-1927. El adăpostește rămășițele pământești ale mai multor eroi români şi străini (unguri, germani, ruşi, sârbi, austrieci, italieni), precum și ale 242 de ostași neidentificaţi căzuți în Primul Război Mondial, precum și ale mai multor soldați români, ruși și germani căzuți în al Doilea Război Mondial.
În cazul Cimitirului de onoare de la Valea Uzului se aplică prevederile acordurilor internaționale încheiate de către România cu Republica Federală Germană (1996), Federația Rusă (2005), Republica Ungară (2008) și Republica Italiană (2016).
În data de 28 octombrie 2021 Curtea de Apel Bacău a anulat definitiv hotărârea din martie 2019 a Consiliului Local Dărmăneşti, județul Bacău, prin care acesta a inclus Cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul său public. Curtea de Apel Bacău a considerat nefondat şi a respins apelul Primăriei Dărmăneşti şi al Consiliului Local Dărmăneşti împotriva sentinţei primei instanţe de anulare a hotărârii Consiliului Local. Astfel, conform sentinței definitive a Curții de Apel Bacău din 28 octombrie 2021, terenul pe care este amplasată necropola de război de la Valea Uzului aparține domeniului public al primăriei Sânmărtin din județul Harghita.