Ce este mutilarea genitala feminină și unde se practică?
Mutilarea genitală a femeilor implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe feminine. În majoritatea cazurilor, mutilarea genitală este făcută cu o lamă și fără anestezie, de un „excizor” tradițional, în condiții de igienă precară.
Cel mai recent caz a fost înregistrat zilele trecute, în Somalia, unde o fetiță de doar 13 ani, Fartun Hassan Ahmed, a murit în urma acestei practici barbare la care sunt supuse, încă de la 10 ani, 98% dintre fetițele din țara est-africană. Copila era fiica unor pastori nomazi din statul somalian Galmudug și a sângerat până la moarte după ce a fost tăiată pe viu în zona genitală.
Somalia este una dintre țările care au cea mai ridicată rată de mutilare genitală a femeilor, însă această practică este întâlnită în mai multe țări din Africa, Asia, America Latină și Orientul Mijlociu. Potrivit unui raport UNICEF, țările în care femeile sunt expuse la mutilare genitală cel mai des sunt Somalia (cu 98% dintre femei afectate), Guineea (96%), Djibouti (93%) , Egipt (91%), Eritreea (89%), Mali (89%), Sierra Leone (88%), Sudan (88%), Gambia (76%), Burkina Faso (76%), Etiopia (74%), Mauritania (69%), Liberia (66%) și Guineea-Bissau (50%).
Unele tinere care provin din familii de imigranți nu sunt în siguranță nici în Uniunea Europeană. Se estimează că circa 600.000 de fete și femei care trăiesc în Europa au fost supuse acestei practici și alte 180.000 sunt expuse unui risc ridicat în 13 țări europene.
Potrivit datelor Parlamentului European, chiar dacă mutilarea genitală este cunoscută drept încălcare a drepturilor omului, aproximativ 68 de milioane de fete din întreaga lume riscă să fie mutilate genital până în 2030.
„Deși este ilegală în UE,