Cum avem alegeri în România, cum scoate capul de la cutie și agitatorul comunist Mihai Șora. Dacă anul trecut, în toamnă, înaintea alegerilor prezidențiale, filsoful ajuns acum la 103 ani ne era „administrat” în doză zilnică de o companie de retail, pentru a ne explica el cum e cu libertatea, odată cu alegerile de la sfârșitul săptămânii Șora, jinduind puțină atenție, a revenit pe Facebook. Cu un mesaj la fel de moralizator despre democrație și „tehnici de intoxicare”. „Văd aceleași tehnici de intoxicare, deturnare a atenției, compromitere a oamenilor cinstiți, – ca acum 30 de ani”, se plânge fostul șef de edituri comuniste, care era ministru al Educației fix în perioada de care vorbește, mai precis în timpul mineriadei din iunie 1990. De altfel, prin numărul mare de membri ai GDS (Pleșu, etc) din primul guvern FSN, putem vorbi mai corect de un regim FSN-GDS.
Personajul care dă lecții de moralitate în timp ce suge lămâi pare să sufere de amnezie. Mihai Șora a stat bine mersi în fotoliul de consilier al Anei Pauker în mandatul acesteia de ministru al Externelor. Așa cum, pe vremea când nu avea grețuri, a stat bine-mersi în fruntea unor edituri comuniste în anii de teroare pentru cultura română.
Așa cum arăta un document de arhivă publicat de ziaristul Dan Andronic în Evenimentul Zilei, Șora a fost unul din „agitatorii comuniști” din perioada 1948-1951.
După 1989, ca ministru al Educației în perioada pe care o incriminează acum, cea mai cunoscută operațiune a lui Șora a fost ordinul de eliminare a 14 clase cu predare în limba română de la Liceul Bolyai Farkaș din Târgu Mureș, Gestul a declanșat protestul spontan al elevilor și a sporit conflictul interetnic ce avea să aibă ca punct culminant evenimentele din 19-21 martie.
După cum a demonstrat cu documente colegul nostru Victor Roncea, de 30 de ani Mihai Șora minte că și-a dat demisia la mineriada din iunie 1990. În realitate, el a rămas în fotoliul de ministru până la formarea Guvernului Petre Roman II. Deci da, Mihai Șora se pricepe la intoxicări. E expert!