Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București, a prezentat cel de-al doilea exponat din cadrul Muzeului Risipirii Banului Public, patinoarul Mihai Flamaropol, situat în Complexul Lia Manoliu. Deși i-a costat pe bucureșteni 6 milioane de euro, ceea ce trebuia să fie astăzi un patinoar olimpic este doar o structură ruginită. Alături de Mihai Enache au fost prezenți Alexandru Hălăucă, președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, și Monica Iagăr, campioană europeană la săritura în înălțime.
„După 10 ani pierduți pentru sporturile de iarnă în București, după 3 mandate a 3 primari generali mincinoși, după 6 milioane de euro cheltuiți, Bucureștiul este în continuare singura capitală europeană care nu deține un patinoar de competiție. Toți cei 3 primari s-au lăudat cu refacerea și finalizarea patinoarului Flamaropol, însă nu s-a întâmplat nimic. Risipă de bani și prezentări de proiecte pe hârtie. Nici astăzi, în 2024, nu avem termene clare cu privire la contractele pe care le derulează Primăria București pentru refacerea patinoarului Mihai Flamaropol. Un alt eșec evident al actualului primar general, care a învățat să mintă la fel de mult ca fostul primar în funcție.”, a declarat Mihai Enache, președintele AUR București.
„Suntem singura capitală europeană care nu are un patinoar. Prin lipsa acestui patinoar s-au pierdut mii de copii care puteau să facă performanță”, a precizat Alexandru Hălăucă.
„Sportul înseamnă sănătate. Nu vrem să fim toți medaliați, dar cartierele din București au nevoie de baze sportive. Copiii trebuie să își trăiască copilăria pe terenurile de sport.”, a afirmat Monica Iagăr.
În aprilie 2013, Sorin Oprescu făcea o promisiune ambițioasă: „După Sala Polivalentă urmează să demareze și lucrările la bazinele de înot și la patinoarul Mihai Flamaropol”. În realitate, proiectul a fost amânat până în martie 2016, când au început demolările.
Gabriela Firea, care a preluat ștafeta de primar, preciza în 2017: „Mă bucur să pot anunţa începerea lucrărilor la patinoarul Mihai Flamaropol, un obiectiv de investiţii pe care atât sportivii cât şi iubitorii sporturilor pe gheaţă îl aşteaptă de mulţi ani”. Cu toate acestea, în septembrie 2017, lucrările au fost întrerupte din cauza unor procese între Primăria București și firmele UTI Grup SA și Astaldi SpA, iar în septembrie 2019 șantierul a fost închis definitiv.
Nicușor Dan a purtat discuții cu Eduard Novak, ministru al Tineretului și Sportului în martie 2021 privind refacerea patinoarului. Apoi, în ianuarie 2023 primarul venea cu un cost nou al investițiilor pentru patinoar, în valoare de 52 de milioane de euro. „Este o chestiune de săptămâni până o să ieşim în achiziţie”, a menționat edilul și a stabilit un termen de 4-5 luni până la demararea lucrărilor, lucru care nu s-a mai întâmplat.
Muzeul Risipirii Banului Public include proiecte în care au fost cheltuiți banii bucureștenilor și care au eșuat în anii de mandat ai lui Sorin Oprescu, Gabriela Firea și Nicușor Dan. Primul exponat al muzeului prezentat de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei a fost trotuarul rulant pentru stația intermodală Basarab – Gara de Nord.