Agenția spațială chineză a difuzat vineri imagini video provenite de la sonda sa „Tianwen-1” survolând Marte, la două zile după ce s-a amplasat pe orbita planetei roșii, potrivit AFP.
În înregistrarea video publicată de televiziunea publică CCTV se poate vedea suprafața planetei, detașându-se pe cerul negru.
În plină rivalitate diplomatică și tehnologică cu Statele Unite, China a deschis un nou front de competiție cu un ambițios program spațial, care își propune o stație spațială cu echipaj uman până în 2022 și trimiterea unui astronaut pe Lună la orizontul anului 2030.
Tianwen-1 a fost lansată în iulie anul trecut, în același timp cu o sondă aparținând Emiratelor Arabe Unite, denumită „Al-Amal” („Speranță”) și care s-a plasat pe orbită marți, cu o zi înaintea celei chineze.
Sonda va orbita câteva luni, testând diversele sisteme și alegând apoi locul cel mai potrivit pentru a plasa roverul. Aterizarea pe Marte este dificilă și mai bine de jumătate dintre sondele trimise nu au ajuns acolo. Este complicat fiindcă vorbim de o coborâre la viteză mare, iar atmosfera marțiană este foarte subțire și nu prea ajută sondele să-și reducă viteza.
Destinația roverului este uriașul bazin Utopia Planitia din emisfera nordică ce a fost probabil scena unui impact acum foarte mult timp. Unul dintre obiectivele misiunii Tianwen-1 este să înțeleagă mai bine distribuția gheții în această regiune, informațiile putând fi utile pentru viitorul îndepărtat când ar putea fi ridicată o așezare umană pe Marte.
Robotul teleghidat ar urma să ajungă pe Marte în mai. Cu o greutate de 240 de kilograme, este echipat cu patru panouri solare și ar urma să fie operațional timp de trei luni. Coborârea rover-ului va dura 7 minute.
Printre misiunile sale se numără efectuarea de analize la sol și asupra atmosferei,