Roverul Perseverance, care a sosit pe Marte în februarie, a oferit joi primele rezultate științifice care confirmă că pe locul său de amartizare, carterul Jezero, a fost un lac în urmă cu 3 miliarde de ani și o Deltă, fapt care îi încurajează pe oamenii de știință să spere că în sendimente ar putea găsi materie organică, dovada vieții antice pe Planeta Roșie, potrivit AFP și Space.com.
Așezat pe catargul robotului NASA, instrumentul franco-american Supercam a putut observa de la solul planetei roșii mediul craterului Jezero, un site ales pe baza imaginilor din satelit.
Primele sale imagini de înaltă rezoluție confirmă indicii din observația de pe orbită: craterul, cu o suprafață de aproximativ 35 km în diametru, a adăpostit un lac închis, alimentat anterior de un râu printr-o deltă, acum între 3,6 și acum 3 miliarde de ani.
Studiul publicat în revista Science – primul de la aterizarea Perseverance – oferă o serie de detalii nepublicate despre istoria sitului lacului antic, comparabil ca dimensiune cu Lacul Geneva.
Supercam – o cameră ultra sofisticată construită în Franța – a identificat straturi de sedimente care sunt „candidați foarte buni pentru a găsi urme ale vieții antice”, a explicat CNRS în timpul prezentării către presă a rezultatelor studiului, realizat de unul dintre cercetători, Nicolas Mangold.
Aceste straturi, formate la baza unei movile de aproximativ patruzeci de metri înălțime numită Kodiak, sunt „zăcăminte fine de argilă sau nisip, care conservă mai ușor materia organică”, spune acest geolog de la Laboratorul de Planetologie și Geodinamică.
”Dar să fim atenți să nu ne lăsăm purtați de val prea repede”, a avertizat el, deoarece această materie organică ar putea la fel de bine să provină din „materie carbonată inertă”, ca cea depusă de comete.