Marte – O istorie a fascinației omului față de Planeta Roșie și de ce ne atrage mult un loc rece, arid și letal

Marte a fascinat oamenii de mii de ani, deși este un loc cu temperaturi medii de sub -60 de grade, cu furtuni teribile de praf și cu un mediu ostil. Marte are o frumusețe stranie, are vulcani uriași, canioane de mii de kilometri lungime, calote polare, iar la începuturile sale a avut și râuri. Rover-ele caută de peste 20 de ani urme ale unor presupuse forme incipiente de viață, dar în ultimele trei secole unii astronomi au fost convinși că pe Marte există viață inteligentă. Mai jos puteți citi cum au aflat oamenii tot mai multe despre Marte, dar și despre diversele teorii legate de trecutul și prezentul Planetei Roșii.

Informația pe scurt:

  • Chiar și fără telescop, oamenii din vechime au fost fascinați de Marte și de culoarea sa roșiatică. Egiptenii îi spuneau ”Har Decher”, iar babilonienii, ”Nergal”. Romanii i-au dat numele după zeul războiului, din cauza culorii sângerii a planetei.
  • Galilei a fost primul om care a privit Marte prin telescop, la 1609, iar un astronom italian a încercat câteva zeci de ani mai târziu să facă o hartă simplă. Până la 1700 astronomii au putut calcula cât ține o zi marțiană și au observat și calotele glaciare de la poli.
  • Pe Marte temperatura medie este de -60 grade și minimele ating -125 de grade. Presiunea atmosferică este de numai 1% din cea a Pământului, astfel că dacă un om ar ajunge vreodată acolo fără costum spațial s-ar sufoca în câteva minute și sângele ar începe să fiarbă.
  • Sunt multe dovezi că pe suprafața lui Marte a curs cândva apă: planeta are albii ondulate lungi cât aceea a Amazonului, rețele de afluenți și delte fluviale, toate secate însă.
  • O dată la 26 de luni între Marte și Pământ distanța este de sub 60 milioane km,

 » sursa: hotnews.ro