Fermierii din Banat sunt invitați de către Clubul Fermierilor Români să participe la un amplu și necesar proiect, privind stabilirea unui sistem de încredere și de bune practici comerciale, care să permită consolidarea relațiilor contractuale în piața de agribusiness.
”Adresăm tuturor fermierilor interesați invitația de a fi alături de Clubul Fermierilor Români în lansarea și punerea în aplicare a acțiunilor propuse prin proiectul CONCORDE, pentru a asigura astfel baza pentru un parteneriat echitabil și pe termen lung fermieri – traderi – autorități”, susține Dan Hurduc, membru în Consiliul Director și primul președinte care va asigura președinția rotativă a Clubului Fermierilor Români începând cu 1 iulie.
Prin dezvoltarea proiectului CONCORDE fermierii vor avea acces la: expertiză concretă și practică validată în procesul de contractare, facilitarea sprijinului specializat în soluționarea alternativă a disputelor comerciale și promovarea și reprezentarea intereselor în relația cu instituții relevante în comerțul cu cereale.
”Proiectul CONCORDE va avea succes în măsura participării concrete, directe a fermierilor la acțiunile propuse, precum și prin asigurarea unei cooperări eficiente cu ceilalți factori implicați în agribusiness, în particular prin consolidarea relației dintre fermieri și comercianții de produse agricole”, consideră Dan Hurduc.
Clubul Fermierilor Români promovează interesele fermierilor din România și lansează proiecte care susțin dezvoltarea sustenabilă a fermelor, bazate pe criterii de performanță, competitive la nivel european.
Agricultura Uniunii Europene și cea românească sunt acum într-un proces profund de transformare sub influența unor programe majore de reformă a Politicii Agricole Comune și aplicarea noului Pact Ecologic European.
Acestea sunt provocări care se adaugă celor determinate de efectele schimbărilor climatice, criza forței de muncă, volatilitatea prețurilor, scăderea performanței capitalurilor și inputurilor în agricultură, adâncirea inegalităților în ponderea veniturilor fermierilor pe lanțul comercial de valorificare a produselor agroalimentare.