Lupta grea de 31 de ani cu inundațiile din agricultură i-a dus la disperare pe fermierii din Timiș

O dată cu ploile abundente care au avut loc în primele luni ale anului 2021, fermierii din Timiș readuc în actualitate o problemă foarte veche, nerezolvată de 31 de ani, cu privire la desecările din agricultură.

Sistemul existent vechi de 60 de ani nu este funcțional. Pompele sunt distruse în mare parte sau furate și canale colmatate, mai mult direcționează apa pe câmp, decât să o îndepărteze. Pompele care mai funcționează sunt mari consumatoare de energie și nu pot face față apelor. Astfel, au loc inundații, iar băltirile duc la putrezirea culturilor în câteva zile.

Irigațiile și desecările erau un fel de a doua armată

Fermierul Mircea Bărăgan, unul dintre veteranii agriculturii din Timiș, în vârstă de 70 de ani, a explicat: ”Toate apele care vin din Nord – Nord-Vest se îndreaptă către Bega veche și Bega mare, spre Uivar, Otelec, Cenei, Ionel, Pustiniș, Peciu Nou sau Bobda, localități distruse de ape și în 2005. În zonă am și eu culturile. Pompele neputând să facă față viiturilor, fiindcă multe nu funcționează sau sunt distruse, apa deversează pe culturi. În fiecare an, am în jur de 200-300 de ha inundate și cuprinse de băltiri din cele 2.000 pe care le dețin.

În zona râului Bega, sunt zeci de pompe, dar mai funcționează puține, iar efectele sunt dezastruoase pentru agricultori. Se pare că celor de la ANIF nu prea le pasă”. Prin urmare, fermierii, cu sprijinul Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Timiș, unde se află înscris și Bărăgan, au făcut demersuri pentru a rezolva problema inundațiilor în agricultură. Ei au încercat să preia în administrare sistemul de desecare cu tot cu pompe și canalele de scurgere, dar fără succes.

”Nu te ascultă nimeni. Ei preferă să rămână așa decât să ni-l dea nouă,

 » sursa: ziuadevest.ro