Deputatul AUR, Lucian Feodorov atrage atenția asupra contextului în care România nu mai produce fier – beton, iar țagla sub formă de colaci sau bare care constituie materia primă este importată din străinătate, fiind necesară o cantitate de aproximativ 1.400.000 de tone anual.
Statul Român, prin autoritățile competențe și prin intermediul ministerului de resort, în loc să susțină revigorarea acestei industrii cheie și să susțină repornirea unui laminar în România, a preferat să blocheze ofertele făcute de firmele românești și s-a ajuns atât la contestarea licitațiilor, cât și la blocarea oricărei posibilități de relansare a acestui segment important al industriei românești.
Este și cazul companiei SC BUS NELCOR SRL care a decis să achiziționeze mai multe firme aflate în faliment, care produceau fier – beton, în vederea revigorării acestei industrii și a producerii fierului – beton în România, însă statul Român în loc să abordeze o procedură a negocierii directe pentru atribuirea țaglei, a preferat să organizeze licitație deschisă.
În acest sens, deputatul AUR adresează Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Virgil Daniel Popescu, următoarele 4 întrebări:
„1. De ce ministerul nu procedează la negocierea directă cu producătorii români de fier – beton?
- Există strategie în domeniul industriei pentru că România să producă din nou țaglă în loc să importe la preț foarte ridicat din străinătate? Aveți informații privind eforturile interne ale unor societăți comericale de a investi pentru a produce fier – beton?
- Care este raportul pe care îl puteți prezenta privind modul de desfășurare a licitațiilor publice, care au avut loc în acest an în situația reclamată de SC BUS NELCOR SRL? S-au repectat dispozițiile legale în domeniul achizițiior publice?
- De ce nu sprijiţi piața internă, care se străduie să readucă România în producția de fier – beton și în schimb lăsaţi fimele respective să ajungă în colaps financiar și să intre în faliment?”