Lucian Feodorov (AUR), întrebare pentru ministrul Bogdan Aurescu: Când va fi deschisă Vama Racovăț?

Vama Racovăț, în care s-au investit peste 3,5 milioane de euro, stă închisă de peste 10 ani, în detrimentul cetățenilor județului Botoșani și al locuitorilor raionului Herța, regiunea Cernăuți din Ucraina. În contextul în care autoritățile române îi acuză pe omologii ucraineni că nu au efectuat lucrările de modernizare necesare, deputatul AUR Lucian Feodorov se adresează ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, pentru a implementa măsurile necesare deschiderii vămii.

În condițiile în care partea vămii ucrainene a fost finalizată după normele Schengen de securitate, când preconizați că veți finaliza de implementat măsurile necesare pentru deschiderea vămii în relația cu autoritățile omoloage din Ucraina și când ați planificat deschiderea Vămii Racovăț? Catastrofa reprezentată de această decizie de închidere a vămii este reflectată zi de zi în pauperizarea populației din întreg județul, în special a cetățenilor care se ocupau cu comerțul vamal și care au fost nevoiți să revină la muncă în agricultură sau să emigreze în străinătate”, a arată deputatul AUR Lucian Feodorov.

Autoritățile au decis închiderea punctului de trecere a frontierei pe motiv că nu au respectat normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare, respectiv cu Ucraina. Din 2015 de când Vama Racovăț a devenit perfect funcțională, aceasta a stat cu lacătul pe ușă în detrimentul botoșănenilor, care ar putea avea posibilitatea de a-și suplimenta veniturile. Din anul 2015, a fost blocat întregul trafic și au fost rupte complet legăturile social – culturale între locuitorii județului Botoșani și locuitorii Raionului Herța, regiunea Cernăuți din Ucraina, precum și legăturile cu țările nordice.

Construcția punctului vamal din Probotești la frontiera ucraineano- română a fost anunțată ca fiind finalizată în data de 24 august 2021 prin respectarea în totalitate a standardelor europene în materie. Eforturile autorităților ucrainene au dat roade și acestea au decis să unească podul din localitatea Merșinți  printr-un pod modern la Vama DIAKIVTI.