Guvernatorul BNR apără mediul de afaceri, subliniind că „suprataxarea” nu este calea corectă. Totodată, schimbările frecvente în sistemul fiscal nu sunt considerate o panaceu. Punctul de vedere al lui Mugur Isărescu se concentrează pe echitate, afirmând că „fiecare ar trebui să contribuie cu taxe”.
Trebuie să renunțăm la privilegiile fiscale
„Mediul de afaceri nu trebuie „cocoșat” cu multe impozite. Dar trebui să plătescă toată lumea impozite. Privilegiile fiscale au un scop bine țintit. Sunt pentru un an, doi, trei, cinci. Când depășești 10-15 ani nu mai sunt privilegii. Devin rente. Și distorsionează piața și creează probleme în ceea ce privește solidaritatea și coeziunea. Acum înțeleg că unii vor chiar rente viagere. Nu merge.
Deci, nu e vorba să-i împovărăm prea mult, dar treptat trebuie să renunțăm la privilegiile fiscale„, a declarat Mugur Isărescu la prezentarea raportului asupra inflatiei din luna august.
Nu scad dobânzile în acest an
Întrebat când ar putea recurge BNR la scăderea dobânzilor, Guvernatorul a fost clar: ”Anul acesta exclus”. ”Nu scădem dobânzile până inflația nu vine în mod clar în jos”, spune Isărescu.
BNR a revizuit în sus prognoza de inflație
Potrivit raportului asupra inflației prezentat astăzi de Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, BNR a majorat la 7,5%, de la 7,1%, estimarea inflație la finalul acestui an. Și prognoza pentru anul viitor a fost ajustată în sus – de la 4,2% la 4,4%. Inflația CORE2 va scădea la 9,9% la finele anului 2023 și la 5% la finalul lui 2024, față de 9,3% respectiv 4,8% în prognoza din mai.
Recent, BNR anunța că rata anuală a inflației a scăzut la 10,3% în iunie, de la 10,6% în luna mai. Însă, Guvernatorul atrage atenția că prognoza actuală a fost realizată pe datele și legislația în vigoare, fără a lua în calcul noul pachet de măsuri fiscale la care lucrează guvernul actual.
Cu alte cuvinte, procesul dezinflaționist este anticipat să continue, într-un ritm doar ușor mai atenuat comparativ cu prognoza din ultimul Raport, arată BNR.
Scenariul de bază a fost construit pe baza legislației în vigoare la momentul realizării proiecției și nu include impactul măsurilor de consolidare fiscală discutate recent de autorități
Traiectoria se plasează peste cea prezentată în Raportul asupra inflației din mai, însă mai semnificativ doar la finele anului curent (+0,4 pp).
Rata anuală a inflației de bază: continuarea traiectoriei gradual descendente pe tot intervalul proiecției