Ionuț Neagu (AUR): rezervele de apă ale României, folosite irațional. Țara noastră exportă apă în Ungaria la un preț infim

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor exportă milioane de metri cubi de apă pentru irigații în Ungaria la un preț infim, în timp ce aceeași instituție le-a cerut românilor să facă economie de apă. Senatorul AUR Ionuț Neagu previne un dezastru ecologic, solicitând premierului Nicolae Ciucă, ministrului Mediului, Tanczos Barna, ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrului Agriculturii, Petre Daea, un raport care să prezinte dinamica exportului de apă din România în Ungaria. Reacția a venit pe fondul cantităților mari de apă care au trecut granița românească către statul ungar fără consultări publice.

Solicit comunicarea unei analize a dinamicii exportului de apă din România în Ungaria, pentru irigații sau alte scopuri din care să rezulte volumele de apă exportate, prețului metrului cub de apă exportat, care este impactul ecologic din România al exportului de apă pentru irigații și alte scopuri către Ungaria. În ce alte state se exportă din România apă pentru irigații sau alte scopuri (exclus apa potabilă îmbuteliată). În cazul unui răspuns afirmativ la acest punct, vă rog să precizați care sunt volumele exportate, prețul pentru un metru cub de apă, precum și perioada de export„, a întrebat senatorul AUR Ionuț Neagu.

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a transmis că România exportă apă în Ungaria dinainte de 1989.

În anul 2022, seceta pedologică (rezerva scăzută de apă în sol) a afectat zeci de mii de hectare în România. Culturile de porumb au fost compromise, cele de grâu au avut pierderi de 30% la hectar. În timp ce fermierii români s-au zbătut să găsească apă pentru a-și salva culturile decimate de secetă, ANAR a exportat apă din abundență în Ungaria. Apele Române au vândut Ungariei 1,5 milioane m3 apă pentru irigații cu doar 14.070 euro, adică sub 1 eurocent/m3. Apa a fost pompată peste granița româno-maghiară de către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare prin Canalul Mureșel.