Ioana Mihăilă, ministra sănătății, a declarat la Jurnalul de Seară, după dezvăluirile făcute în urma unei anchete Digi24, că au fost făcute peste 370 de sesizări la poliție cu privire la autenticitatea unor certificate de vaccinare. Sesizările la poliție s-au făcut pe parcursul celor două luni care au trecut de când a devenit valabil certificatul Covid, a mai spus Mihăilă.
„Există o vină a personalului medical care eliberează aceste certificate.Vina trebuie dovedită și pedepsită. La grupul de la INSP care emite certificatele Covid pe baza adverințelor de vaccinare, de acolo s-au transmis deja către poliție peste 370 de sesizări cu privire la autenticitatea acestor certificate de vaccinare.
Tot ce vine ca sesizare la MS noi transmitem către Parchet sau Poliție.
Sunt certificate care indică suspiciuni de fraudă.
De când e valabil acest certificat Covid, de la 1 iulie s-a constituit acest grup de lucru la INSP și de atunci se fac verificările. În aceste aproape două luni au fost cele peste 370 de cazuri”, a spus Ioana Mihăilă la Digi24.
Rețea de falsificatori de certificate de vaccinare, descoperită după o anchetă Digi24
O anchetă Digi24 a dezvăluit o rețea de falsificatori de certificate de vaccinare. Un jurnalist Digi24 a descoperit, în rețeaua rusească Telegram, un grup cu peste 600 de membri în care se face trafic cu documente care atestă în fals vaccinarea. Traficanții ofereau documente care să treacă de filtrele autorităților, atât în țară, cât și la frontiere. Certificatul, vândut cu 100 de euro, apare ca înregistrat într-un centru de vaccinare din Capitală, iar serul fictiv administrat este Johnson&Johnson. Poliția a deschis dosar penal în urma investigației realizate de Maria Moiș.
În certificatul fals de vaccinare, apare că imunizarea ar fi fost făcută la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu.