Interzicerea de către UE a utilizării neonicotinoidelor în agricultură va fi o mare provocare pentru fermierii din Timiș!

Interviu cu dr. ing. Camelia Giuchici, inspector șef al Inspectoratului teritorial pentru Calitatea Semințelor Timiș

Cât de gravă credeți că va fi situația în agricultura din Timiș, dacă Uniunea Europeană va interzice tratamentele semințelor de porumb și floarea soarelui cu neonicotinoide?

Situația va fi destul de dificilă, dar fermierii nu trebuie lăsați singuri să lupte cu această problemă. Atât instituțiile statului, în frunte cu Ministerul Agriculturii, cât și marile firme de inputuri sau asociațiile profesionale trebuie să fie alături de ei prin orice mijloace. Fermierii singur nu se pot descurca și nu vor reuși să găsească soluțiile cele mai eficiente în lupta cu dăunătorii de sol în cazul semințelor de floarea soarelui și porumb. Acum nu prea sunt soluții împotriva acestor dăunători, nici într-un timp apropiat nu vor exista. Bineînțeles că situația este cunoscută atât la nivelul Uniunii Europene, cât și al Ministerului Agriculturii, dar deciziile importante continuă să fie așteptate, iar fermierii bineînțeles să iasă în pierdere an de an. Dacă va fi interzisă pe viitor utilizarea neonicotinoidelor va reprezenta o mare provocare pentru agricultura din Timiș și din întreaga țară! Din fericire pentru 2021 a fost dată o derogare.

Ce credeți că ar fi de făcut?

Evident că fermierii nu trebuie să se resemneze, ci trebuie să își susțină cauza cu hotărâre atât la nivelul Ministerului Agriculturii, cât și la nivelul Uniunii Europene nu numai prin asociațiile profesionale, ci și prin reprezentanții cooperativelor agricole și prin persoanele antrenate în sfera publică și la nivel academic, toți să se reunească într-un glas unitar, altfel agricultura românească va avea de pierdut în următorii ani. Trebuie să înțelegem că trebuie să ne protejăm fermierii, fiindcă ei sunt cei care ne oferă pâinea cea de toate zilele, așa cum se spune.

 » sursa: ziuadevest.ro