INS reinventează „locul nașterii” din buletinele românilor. Ce ar trebui completat la acest punct în chestionarul de autorecenzare

După o lună și jumătate de la începutul recensământului populației și locuințelor, faza online, Institutul Național de Statistică vine cu noi explicații privind completarea chestionarului pentru autorecenzare, care nu doar că dau peste cap chestionarele deja completate, dar și contrazic informațiile din rubrica „locul nașterii” de pe actele de identitate ale românilor.

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, INS le explică românilor că locul nașterii care trebuie precizat în chestionarul online de autorecenzare nu este cel pe care îl știau ei, cel trecut și în actele de identitate, ci domiciliul mamei la momentul nașterii.

Explicația a stârnit ironia internauților, dar și confuzie în rândul celor care au completat deja chestionarul trecând „greșit” locul nașterii.

„LOCUL NAȘTERII

– La „Locul nașterii” vei lua în considerare locul de reședință al mamei la momentul nașterii tale și nu localitatea unde se afla maternitatea, dacă acestea sunt diferite. Mai exact, dacă mama persoanei recenzate locuia în Ploiești, dar nașterea a avut loc într-o maternitate din București, atunci locul nașterii va fi considerat Ploiești.

– Atunci când locul nașterii nu mai corespunde cu reședința ta actuală și se află în altă localitate din țară, nu uita să completezi și câmpul privind Localitatea componentă sau Satul, altfel nu se deschid întrebările următoare și nu se validează chestionarul.

Completarea chestionarului de recensământ se face ușor dacă întrebările și informațiile ajutătoare din dreptul lor sunt citite cu atenție. De aceea, e util să îți aloci recensământului un timp în care te poți concentra”, transmite INS.

Prima etapă a recensământului populației și locuințelor a început pe 14 martie și se va încheia pe 15 mai. Timp de două luni, românii pot completa singuri, online, formularul oficial.

Editor : I.C

 » sursa: www.digi24.ro