În Corsica au fost descoperite 40 de morminte unde oamenii au fost îngropați în amfore, acum peste 15 secole

​Arheologii francezi au descoperit și analizat, la o necropolă din insula Corsica, 40 de morminte unde rămășițele umane au fost plasate în amfore, celebre vase ceramice folosite mai ales pentru vin, grâne și ulei. Sunt dovezi încă din Epoca Bronzului despre oameni puși în amfore, dar era vorba de copii. La situl din Corsica au fost descoperite rămășițe ale unor oameni de toate vârstele care au trăit între secolele III și VI și după moarte au fost puși în aceste vase din argilă.

Situl excavat se află lângă un sat de pe coasta nordică a insulei, sat numit Île-Rousse care a scos la iveală o necropolă importantă de acum peste 1.400 de ani.

O parte dintre cei îngropați acolo au fost puși în vase din argilă, unele morminte fiind săpate în piatră, iar altele fiind acoperite cu țigle confecționate din argilă arsă (teracotă), asemănătoare cu cele pe care romanii le foloseau pentru acoperișuri. Amforele au fost aduse din nordul Africii, inclusiv din zona fostului oraș Cartagina, mai ales că în acele vremuri se făcea extrem de mult comerț în Mediterana.

Aceste țigle erau numite „tegulae” de către romani.

Zona unde s-au făcut descoperirile a fost locuită de câteva mii de ani, iar fenicienii au întemeiat o colonie numită Agilla acum două milenii. Când romanii au ocupat Corsica, în secolul III î Hr, au redenumit orașul Rubico Rosega. După căderea Imperiului Roman acest oraș a decăzut, devenind un sat de pescari.

Surse: LiveScience, Smithsonian Magazine

 » sursa: hotnews.ro