Hubble, cel mai puternic telescop al NASA, a înregistrat o schimbare enigmatică în Marea Pată Roșie a planetei Jupiter, relatează Business Insider.
Pata este o furtună anticiclonică care durează de cel puțin 186 de ani sau chiar de până la 351 de ani sau mai mult. Cu un diametru de peste 16.000 de kilometri, ea este suficient de mare pentru a conține până la 3 planete de dimensiunea Pământului.
Însă astronomii au observat că aceasta se micșorează și devine mai circulară comparativ cu prima observare a sa în urmă cu 150 de ani.
Michael Wong și Amy Simon, experți în științe planetare, au analizat recent date colectate de Hubble de-a lungul unui deceniu cu privire la vitezele vânturilor care formează Marea Pată Roșie, acestea putând ajunge la peste 600 de kilometri pe oră.
NASA a anunțat luni că studiul realizat de cei doi cercetători sugerează că viteza vânturilor din banda exterioară a ciclonului crește, vânturile de aici înregistrând o creștere a vitezei de 8% între 2009 și 2020.
Dar în același timp regiunea interioară a petei a încetinit semnificativ.
Nimeni nu înțelege ce reprezintă descoperirea
„Când am văzut inițial rezultatele am întrebat ‘Are vreo noimă?’. Nimeni nu a mai văzut așa ceva înainte”, afirmă Wong, cercetător la Universitatea Berkeley din California.
„Însă acesta este un lucru pe care îl poate face doar Hubble. Longevitatea lui Hubble și observațiile în derulare fac această dezvăluire posibilă”, explică acesta.
Per total, viteza medie a vânturilor care alcătuiesc pata crește ușor – cu mai puțin de 2,5 kilometri pe oră la fiecare 365 de zile pe Pământ.
Nimeni nu înțelege deocamdată ce înseamnă această schimbare a vânturilor despre ciclon în ansamblul său.