Rusia a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, pe motiv că cele două țări nu au plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Comisia Europeană a descris decizia de a opri livrările drept o tentativă de „șantaj” și a spus că coordonează un răspuns între statele membre UE.
Gazprom a informat miercuri că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat. Compania a avertizat Polonia și Bulgaria, care sunt ambele țări de tranzit pentru gazul rusesc, că dacă vor folosi gazul care este destinat altor state, atunci compania va reduce fluxurile de tranzit.
Pe unde ajunge gazul rusesc în Europa. Foto: CNN
Polonia este dependentă în proporție de 50% de gazul rusesc, dar Bulgaria este 100% dependentă. Pregătindu-se, însă, pentru o astfel de situație, statele europene dependente de gazul rusesc și-au crescut rezervele.
Citește și Grecia s-a oferit să ajute Bulgaria după ce Gazprom a oprit livrările de gaze naturale
Compania poloneză de gaze PGNiG, de exemplu, spune că a rezervele din țară sunt pline în proporție de 80%. Europa se află și ea la sfârșitul sezonului rece, așa că cererea va fi scăzută. Bulgaria primește de obicei 100% din gazul său din Rusia, iar Polonia este aproape la fel de dependentă, dar cele două țări nu folosesc atât de mult gaz în mixul lor energetic, în mare parte pentru că încă depind foarte mult de cărbune pentru generarea de energie.
Polonia a spus că are suficient gaz în depozite și că consumatorii nu vor avea probleme. Bulgaria și-a asigurat aprovizionarea pentru „cel puțin o lună”, a declarat ministrul Energiei, Alexander Nikolov, reporterilor de la Sofia.
Ponderea gazului rusesc în mixul energetic al statelor europene. Foto: CNN
Oprirea unilaterală a livrărilor de gaze către clienții din Europa este „încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj”,