Alergia la ambrozie este o problemă de sănătate publică, consideră deputata AUR de Ilfov, Gianina Șerban, care, în urma sesizărilor primite de la cetățeni, a solicitat Ministerului Mediului să ia măsuri urgente pentru combaterea acestei buruieni. Potrivit statisticilor, aproximativ 5,35% din populația activă din România este alergică la ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.
După ce a primit numeroase sesizări cu privire la răspândirea şi ocuparea pe suprafeţe mari a acestei plante, fiind întâlnită în cele mai multe situaţii pe suprafeţele ce revin în custodia Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, deputata AUR a solicitat ministrului Tanczos Barna răspuns la câteva întrebări stringente cu privire la măsurile întreprinse împotriva acestei plante care s-a aclimatizat foarte bine şi ocupă numeroase terenuri aflate în custodia instituţiilor de stat şi private.
„Ce acţiuni aţi întreprins pentru combaterea răspândirii buruienii ambrozia? Ce sangiuni au fost aplicate celor care nu au respectat prevederile legale în judeţul Ilfov? Ce sume au fost încasate în urma sancţiunilor aplicate în judeţul Ilfov şi care a fost destinaţia acestora?„, a întrebat deputata AUR Gianina Șerban.
Această plantă este foarte periculoasă pentru sănătatea publică, iar în unele situaţii poate produce chiar decesul.
Ambrozia este un soi care înfloreşte în august-septembrie, polenul ei fiind responsabil de apariţia problemelor alergice, începând cu luna august şi mergând până în octombrie şi chiar noiembrie.
Legea 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia prevede că „proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia, denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării şi răspândirii vegetaţiei adventive invazive şi eliminarea ei în cazul prezenţei pe terenurile intravilane sau extravilane”.