Gianina Șerban (AUR): Defrișările abuzive continuă, iar Ministerul Mediului refuză să ia măsuri. În acest ritm, rămânem fără păduri în România

Protejarea și conservare pădurilor din România reprezintă un obiectiv important pe agenda deputatei AUR Gianina Șerban, care a semnalat ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, o scădere a suprafeței fondului forestier în ultimii 30 de ani în România. Deputata AUR atrage atenția asupra faptului că au fost defrișate abuziv milioane de hectare de pădure, iar Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA nu mai organizează ,,Luna Pădurilor” – eveniment menit să sensibilizeze publicul cu privire la importanța pădurii și să evidențieze rolul acestora în menținerea echilibrului ecologic.

Deputata AUR Gianina Șerban a solicitat ministerului în cauză, prin intermediul unei întrebări parlamentare, să prezinte o statistică privind acțiunile de împădurire efectuate în cadrul evenimentului „Luna Pădurilor”, însă Ministerul Mediului a omis să ofere date relevante. „Ne lovim de limbajul de lemn al instituțiilor statului, care nu sunt preocupate să adopte niciun fel de măsuri, deși situațiile semnalate sunt deosebit de grave”, a punctat Șerban.

,,În primăvara anului 2022, Programul Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA la activitatea de regenerare a pădurilor aprobat pentru fondul forestier proprietate publică a statului aflat în administrare este: 10.244 ha total, din care, 3.117 ha împăduriri integrale și 7.127 ha regenerări naturale. În această primăvară, Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA a realizat pe terenurile preluate prin expropriere 90 ha perdele forestiere de protecție a autostrăzii A2. Până în prezent, din excedentul de puieți forestieri de care Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA dispune, a valorificat la terți cantitatea de 2.036 buc, oferind totodată spre sponsorizare persoanelor fizice și juridice îndreptățite puieți forestieri în limita cantității de 500.000 buc.”, se arată în răspunsul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Fondul forestier este proprietate publică a statului ce se administrează de Regia Națională a Pădurilor – ROMSILVA, regie autonomă de interes național, aflată sub autoritatea statului, prin autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură.