Romania se confruntă cu o rată ridicată a violenței domestice împotriva femeilor. Sunt o serie de factori care pot contribui la perpetuarea acestei probleme, inclusiv inegalitățile de gen, stereotipurile și normele sociale nocive, precum și lipsa educației și conștientizării despre drepturile femeilor și despre egalitatea de gen. Deputata AUR Gianina Șerban consideră că este necesar ca statul să implementeze cât mai repede măsuri pentru a descuraja aceste fapte și pentru a proteja victime. Un astfel de exemplu este adoptarea Legii brățărilor electronice.
Autoritățile au făcut deja câțiva pași importanți pentru a veni în sprijinul victimelor – în acest sens, pe 21 iunie 2021, a fost votată legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale, mai cunoscută sub denumirea „legea brățărilor electronice”. În ceea ce privește implementarea acestei măsuri, MAI a transmis că sistemul devenit operațional de la acea dată în județele Iași, Mureș, Vrancea și în București în prima etapă a implementării, iar celelalte două etape vor fi implementate începând cu anul 2024. De asemenea, s-a comunicat public că s-a încheiat acordul pentru achiziționarea a 15.000 de kit-uri de monitorizare, iar valoarea implementării întregului sistem este de 165.782.991 lei.
Gianina Șerban face apel către autorități să urgenteze implementarea acestui sistem și solicită MAI să transmită răspuns la următoarele întrebări:
- Dacă s-a achiziționat întregul sistem și a tuturor kit-urilor de monitorizare și la ce sumă;
- Câte kit-uri au fost utilizate în județele Iași, Mureș, Vrancea și în București până la această dată;
- În câte cazuri a fost necesară intervenția organelor de supraveghere;
- Care sunt localitățile din județele Iași, Mureș, și Vrancea în care s-a implementat acest sistem.