După ce a emis facturi la preţuri neplafonate consumatorilor din Sântandrei şi a fost amendată cu 50.000 de lei pentru acest fapt, firma Gaz Vest SA a anunţat că a solicitat Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) suspendarea activităţii de furnizare a gazelor pentru cel puţin 3 luni.
„Cu regret vă informăm că, datorită evoluţiei preţului pe piaţă gazelor naturale din România dar şi la nivel european, acestea traversând o perioadă extrem de dificilă, cu o volatilitate extrem de ridicată a preţului (de la 130 RON /MWh la începutul lunii octombrie la 900 RON/MWh în prezent) dar şi a modificărilor legislative adoptate privind plafonarea preţului la gazele naturale furnizate, modificări care datorită neclarităţii privind cine şi când acoperă costurile avute de furnizor pentru prestarea activităţii de furnizare au condus la suspendarea de către bănci a tuturor procedurilor de finanţare iniţiate, GAZ VEST SA a fost nevoită să notifice ANRE suspendarea pe o perioadă de 3 luni a activităţii de furnizare„, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul companiei, sub semnătura directorului Liviu Marius Ilievici.
Ce se întâmplă cu clienții Gaz Vest
De precizat că decizia nu va avea impact asupra furnizării de gaze naturale abonaţilor.
Conform legii, clienţii Gaz Vest vor fi preluaţi de alţi furnizori sau de către un aşa numit furnizor de ultimă instanţă.
De altfel, comunicatul dă asigurări că „angajaţii Gaz Vest vor asigura „tot sprijinul pentru realizarea acestui transfer”.
Informarea mai arată şi că decizia a fost luată – deocamdată pentru 3 luni – în contextul în care compania ar fi solicitat finanţări care ar fi devenit indisponibile în contextul neclar al liberalizării pieţei.
„Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, privind modificările care urmează să fie adoptate în următoarea perioadă pentru Legea 259 ( ceea ce înseamnă că însuşi cei care au elaborat-o,