Condamnată pentru spălare de bani, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea se ţine în continuare de ilegalităţi. Maica Mina construieşte în strada Piatra Craiului, fără autorizaţie, un gard de beton de peste 3 metri care va obtura panorama oraşului vizibilă de pe deal, distrugând perspectiva trecătorilor.
„Nu înţeleg cum se poate aşa ceva!”, reclamă un orădean. BIHOREANUL are răspunsul: cu complicitatea Poliţiei Locale şi prin nepăsarea Primăriei!
Întreprinzătoarea Mina…
Ctitor de mănăstire, răsplătit de Preafericitul Daniel Ciobotea cu „Crucea Patriarhală”, iar de Consiliul Local Oradea cu titlul de cetăţean de onoare, administrator al palatului Zichy din Poiana Florilor, transformat în schit, manager cu mână de fier, stareţă a Mănăstirii Sfintei Cruci, Mina Bădilă (foto) este un spirit „antreprenorial” la limita legii.
Venită la Oradea la sfârşitul anilor ʼ80 împreună cu sora ei Pavelida, ca slujnică la Episcopia Ortodoxă, maica Mina a ajuns la începutul anilor ʼ90 apropiată fostului primar Petru Filip, cu ajutorul căruia s-a împroprietărit ilegal pe aproape 10 hectare din strada Făcliei, pe care a început rapid construcţia mănăstirii, ca să nu fie restituite proprietarului de drept.
„Orientată”, stareţa a primit apoi în administrare de la Ministerul Culturii 24 de hectare din fostul tancodrom din strada Ogorului, dezafectat după intrarea României în NATO. Amplasamentul, în valoare de 8,5 milioane euro, a stat în părăsire până în 2008, când noul primar Ilie Bolojan a preluat toate cele 140 hectare ale fostei unităţi militare în proprietatea oraşului. Din nou, ca să rămână cu terenul, Mina a turnat pe ascuns şi fără autorizaţie fundaţia unui schit pe care episcopul Sofronie l-a sfinţit rapid, sperând că va forţa astfel mâna Primăriei.
Valul de procese care au urmat s-a încheiat cu împroprietărirea Primăriei pe teren şi demolarea fundaţiei,