Grupul celor 7 cele mai bogate economii își propune să pună în aplicare un mecanism care să plafoneze prețurile exporturilor de petrol rusesc până pe 5 decembrie, când vor intra în vigoare sancțiunile Uniunii Europene care interzic importurile maritime de țiței rusesc, a declarat un oficial al grupului pentru Reuters.
„Obiectivul nostru este să ne aliniem la calendarul pe care UE l-a pus deja în vigoare. Vrem să ne asigurăm că mecanismul de plafonare a prețurilor intră în vigoare în același timp”, a spus oficialul, sub rezerva anonimatului.
Statele din G7 – Statele Unite, Canada, Japonia, Germania, Franța, Italia și Marea Britanie – au declarat luna trecută că vor lua în considerare stabilirea unui plafon de preț pentru țițeiul rusesc pentru a reduce veniturile din petrol pe care Moscova le folosește pentru a-și finanța invazia în Ucraina.
De atunci s-au făcut eforturi pentru a coopta China și India, care cumpără deja petrol rusesc la prețuri mult mai mici decât prețul pieței.
„Am auzit deja de la un număr de țări asiatice care sunt interesate fie să se alăture coaliției, fie să înțeleagă mai bine nivelul la care va fi stabilit prețul pentru a-și întări poziția în negocierile lor cu rușii privind contractele viitoare”, a spus oficialul G7.
China și India sunt interesate de ideea de a minimiza costurile importurilor de petrol, a spus oficialul.
G7 vrea ca prețul țițeiului rusesc să fie stabilit la un nivel peste costurile de producție, astfel încât să ofere un stimulent pentru ca rușii să continue să pompeze, dar mult sub prețurile actuale ridicate de pe piață.
În acest fel, Rusia s-ar confrunta cu o alegere dificilă dacă să accepte să scadă prețul, dar să continue să obțină venituri, odată ce embargoul UE privind petrolul va intra în vigoare în decembrie.