Mulți fermieri din Banat au fost debusolați de informația că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va interzice creșterea porcilor în gospodării, începând cu luna septembrie.
ANSVSA atenționează că aceste mesaje sunt false și au ca scop denaturarea situației reale. ”ANSVSA interzice și nu limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România”, atrage atenția instituția.
ANSVSA explică: În urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate.
În propria gospodărie, fiecare crescător poate crește câte porcine dorește și să facă sau nu reproducție. ANSVSA intenționează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, nicidecum să interzică creșterea sau reproducția în gospodăriile populației. Astfel, cei care doresc să facă reproducție și să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, față de ceilalți crescători, pe întreaga durată a evoluției pestei porcine africane în România.
Responsabilizarea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației și verificarea respectării obligațiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare a animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluției pestei porcine africane.
Atâta timp cât pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, ANSVSA, instituția responsabilă pentru sănătatea și bunăstarea animalelor are rolul de prevenție și combatere a acestui virus prin aplicarea de măsuri specifice. Chiar în condițiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 236 în prezent, măsurile trebuie menținute și intensificate pentru că pericolul este permanent prezent.
ANSVSA rămâne alături atât de crescătorii din fermele comerciale, cât și de cei din gospodăriile populației în prevenirea și combaterea virusului PPA.