Situație alarmantă: fenomenul consumului de droguri ia amploare în țara noastră, chestiune confirmată de datele Agenției Naționale Antidrog, care arată că, la nivel anului 2022, cel puțin 10% dintre românii cu vârste între 15 și 64 de ani au consumat un drog pentru a experimenta. Potrivit sursei citate, cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere (15-34 ani), ceea ce este îngrijorător, având în vedere că adolescenţa este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare la iniţierea consumului de droguri – cea mai mică vârstă de debut pentru consumul de noi substanţe psihoactive este de 13 ani.
Autoritățile s-au preocupat constant de acest fenomen și au luat măsuri în vederea pentru a descuraja tinerii să consume droguri, dar și pentru a oferi asistență integrată consumatorilor. De altfel, pentru perioada 2022-2026 a fost elaborată o strategie antidrog, document ce conține prevederi clare în ceea ce privește lupta autorităților cu acest fenomen îngrijorător.
Deputatul AUR Lilian Scripnic a solicitat Ministerului Afacerilor Interne și Agenției Antidrog date și informații referitoare la următoarele aspecte:
- Lista cu centrele de recuperare și reabilitare a consumatorilor de droguri și alte stupefiante deținute de către statul român.
- Lista cu centrele de recuperare și reabilitare a consumatorilor de droguri și alte stupefiante deținute de persoane juridice private (asociații, fundații, alte forme de asociere din sectorul privat etc.), câte dintre acestea sunt de utilitate publică și ce subvenții sau alte forme de finanțare de la bugetul de stat au primit în anul 2022.
- Câte persoane au beneficiat de serviciile centrelor teritoriale de prevenire, evaluare și consiliere antidrog ale Agenției Naționale Antidrog în anul 2022 și care este evoluția acestei statistici în ultimii 5 ani.
- Ce nevoi din punct de vedere logistic, financiar și/sau de resurse umane ați identificat pentru aceste unități de asistență a persoanelor consumatoare de droguri sau în curs de reabilitare?
- Ce legi au stat la baza implementării acestor centre și ce modificări legislative sunt necesare pentru a îmbunătăți activitatea de acordare a asistenței medicale, psihologice, sociale pentru persoanele consumatoare de droguri și stupefiante în curs de reabilitare și recuperare?