Exploatarea gazelor din Marea Neagră reprezintă sau nu un pericol pentru mediu? Mai mult ONG-uri din domeniul energiei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile asociate acestei activități, ca urmare a adoptării Legii offshore. Senatorul AUR Andrei Hangan a luat act de aceste avertizări și a sesizat Ministerul Mediului pentru a obține un punct de vedere.
Reprezentații ONG-urilor consideră că este nevoie de măsuri care să limiteze consecințele unui accident major generat de exploatarea gazelor din Marea Neagră.
„În ceea ce priveşte legea offshore, nu există cadru legislativ pentru protecţia mediului. Avem nevoie de acest cadru care vizează atât acţiuni de protecţie a mediului, cât şi siguranţa operaţiunilor offshore. Întâmplarea face ca acest cadru să existe prin legea privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, transpusă în 2016, dar România este, în prezent, în procedură de infringement INFR(2021)2150 pentru că nu a transpus corect în Iegislaţia naţională anumite prevederi ale Directivei privind siguranţa activitâţilor offshore (Directiva 2013/30/UE)”, a punctat senatorul AUR în sesizarea adresată Ministerului Mediului.
Potrivit răspunsului transmis de ministerul în cauză, orice investitor care își propune să dezvolte un proiect cu o componentă offshore are obligația de a obține aviz de mediu și acord de mediu, potrivit prevederilor art.11 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/ 2005 privind protecţia mediului.
În plus, în ceea ce priveşte desfăşurarea operaţiunilor petroliere offshore, „la nivelul anului 2016 au fost transpuse cerinţele Directivei 2013/ 30/UE prin Legea nr. 165/2016 privind siguranţa operaţiunilor petroliere offshore, prin care au fost stabilite cerinţele minime necesare pentru prevenirea accidentelor majore şi limitarea consecinţelor unor astfel de accidente ce vizează operaţiunile petroliere din zonele din Marea Neagră aflate sub jurisdicţia României”.
Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO) este instituția care aplică prevederile Legii nr.165/2016.
Ministerul Mediului a dat asigurări că se implică activ în analizarea proiectelor de acte normative propuse pentru acest domeniu:
„emiterea punctelor de vedere şi a opiniilor ţin cont de vulnerabilitatea (expunerea şi rezistenţa) lor faţă de accidente majore şi/sau dezastre naturale, riscul ca aceste accidente sau dezastre să se producă şi în ceea ce priveşte probabilitatea ca acestea să aibă efecte negative semnificative asupra mediului”.