Una dintre cazematele din Nojorid care au făcut parte din Linia Carol, cel mai ingenios și puternic sistem de fortificații dintre cele construite în Europa înaintea și în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost sâmbătă dimineață locul de desfășurare a unei manifestări inedite în deschiderea evenimentelor dedicate Zilei Naționale.
Militari ai Garnizoanei Oradea au oferit publicului prezent o simulare a respingerii unui atac, iar istoricul militar col.(r) dr. Constantin Moșincat a prezentat Linia Carol, explicând de ce cazematele acesteia erau cele mai eficiente, putând fi distruse, așa cum s-a și întâmplat, doar din interior.
Nr. 1 în Europa
Inițiat de ofițeri în rezervă, unii dintre ei locuind în Nojorid, alții în Oradea, și organizată de Garnizoana Oradea și Primăria comunei în colaborare cu structuri ale forțelor de apărare și asociații precum cea a pasionaților de istorie Cavalerii de Clio, Cultul Eroilor Regina Maria și Avram Iancu, evenimentul – o premieră absolută – a strâns în jurul cazematei Sf. Ștefan de la liziera pădurii Nojoridului dinspre DN 79 Oradea-Arad aproximativ 200 de participanți, inclusiv copii, unii veniți cu școala, alții cu părinții.
După un scurt ceremonial constând în prezentarea Onorului locțiitorului comandatului Garnizoanei, maiorul Dorin Ilieș, și primarului comunei Nojorid, Petru Baba, intonarea Imnului de Stat de către Fanfara Școlii Poliției de Frontieră și o slujbă Te Deum în memoria eroilor căzuți în cele două războaie mondiale din secolul trecut și a făuritorilor Marii Uniri, istoricul militar col (r) dr. Constantin Moșincat (foto jos) a prezentat, pe scurt, ceea ce atât în memoria vârstnicilor, cât și în cea a documentelor, a rămas sub denumirea Linia Carol, adică sistemul de fortificații din Vestul României, conceput și construit, aproape integral, între anii 1937-1940.
Din Crișana în Maramureș
Autor,