Europa a respins în mod clar viziunea președintelui american Donald Trump despre lume în această săptămână. Tensiunile dintre acești aliați istorici democratici, care s-au înmulțit de la intrarea în funcție a lui Trump în urmă cu trei ani, au ajuns acum la fierbere în timpul pandemiei de coronavirus.
Covid-19 a șocat lumea prin viteza de răspândire, dar accelerează și o altă schimbare globală în echilibrul de putere – și nu în favoarea Americii.
Amploarea decalajului a devenit clară marți, în cadrul unui vot în cadrul adunării anuale a Organizației Mondiale a Sănătății, la Geneva, Elveția, susținând abordarea conciliatorie a Europei față de China referitoare la o anchetă asupra focarului. Puterea se depărtează vizibil de Statele Unite, deoarece cererea pentru o abordare mai dură a fost respinsă, o acțiune care ar trebui să sune clopote de alarmă la Washington.
Sunt cinci luni de la începutul anului 2020 și deja se simte ca o nouă eră: acum există doar ÎC și DC – înainte și după coronavirus. Dintr-o dată, dinamica din fiecare dispută geopolitică este agravată de pandemie, accentuată de complexitatea și urgența situației.
Una dintre acestea este lupta perenă, pe trei căi, pentru dominație dintre SUA, Europa și China. Trump inițial l-a felicitat pe președintele Xi Jinping pentru cum a gestionat răspândirea corona, însă de atunci Trump a acuzat președintele chinez că a ascuns etapele incipiente ale izbucnirii pandemiei în Chinei. Beijingul a negat constant astfel de acuzații și a criticat abordarea americană a situației pandemiei.
De asemenea, Trump a căutat să învinovățească OMS pentru faptul că s-a aliat cu China și a tăiat aproape 500 de milioane de dolari din finanțarea organismului Națiunilor Unite. El a amenințat agenția că va atrage definitiv finanțarea SUA dacă nu „se angajează să se îmbunătățească substanțial în următoarele 30 de zile”.
În ciuda preocupărilor profunde cu privire la stoparea pandemiei din partea Chinei, liderii europeni au susținut rezoluția OMS, solicitând „un proces în trepte de evaluare imparțială independentă și completă, inclusiv utilizarea mecanismelor existente, după caz, pentru a revizui experiența acumulată și lecțiile învățate” din răspunsul global la Covid -19.
Decizia Europei de a respinge confruntarea lui Trump cu China și OMS va afecta ambele părți indiferent cine câștigă alegerile americane din acest an. Indiferent de cine câștigă acea cursă, Trump și atitudinea sa asupra pandemiei de Covid-19 slăbesc puterea globală a Americii.
De asemenea, arată cât de mult restul lumii democratice a participat la alegerile americane din acest an. Europa este cel mai bine deservită de un lider mondial și partener comercial care împărtășește valorile democratice, notează cnn.com.