Dumitru Flucuș, deputat AUR de Brașov, a criticat decizia Ministerului Muncii de a desființa Casa de Pensii Făgăraș, pe motiv de reorganizare. Atribuțiile punctului de lucru de la Făgăraș au fost preluate de către Casa Județeană de Pensii Brașov, decizie care îi dezavantajează în special pe acei pensionari care au probleme locomotorii, dar și financiare. Este o este o greșeală foarte mare”, a subliniat deputatul.
Acesta a precizat că motivul care a dus la desființarea casei locale de pensii de la Făgăraș este strâns legat de dimensiunea personalului – astfel, deși la Făgăraș erau angajate 7 persoane, în prezent o instituție nu poate avea sub 10 angajați, chiar dacă acest punct de lucru gestionează mai mult de jumătate din aria județului Brașov.
„Foarte mulți pensionari din zonă, o zonă extinsă și preponderent rurală, foloseau serviciile Casei Locale de Pensii din Făgăraș. Cei de la Victoria, de la Ucea sau de la Viștea sunt la o depărtare de 100 de kilometri de Brașov. La fel și cei din zona Rupea, de la Bunești – și ne gândim că aceștia sunt oameni în vârstă, oameni cu probleme locomotorii, cu probleme financiare”, a explicat deputatul.
În final, deputatul a mai spus că deși este nevoie de reforma administrativ-teritorială, ea nu se poate realiza prin îndepărtarea serviciilor publice de cetățeni. Rezultatul trebuie să fie servirea mai ușoară a cetățenilor, eliminarea birocrației și nicidecum îndepărtarea la 100 de kilometri a unor servicii esențiale, a punctat Dumitru Flucuș, care și-a exprimat speranța că autoritățile vor reveni asupra acestei decizii.
„Întotdeauna am fost împotriva centralizării la nivel de capitală a resurselor. Spre comparație, în 1968, când a fost ultima reformă administrativ teritorială, iar Făgărașul, care era județ, a fost alipit la Brașov, PIB-ul Făgărașului era 90% din PIB-ul Brașovului, deci erau comparabile. Acum PIB-ul Făgărașului e undeva la 30% din PIB-ul Brașovului. Și nu este singurul caz”, a conchis acesta.