România se află într-o situație fără precedent: din cele 14 mine câte erau în Valea Jiului acum trei decenii, astăzi au mai rămas doar patru, care urmează să fie închise până în 2030, conform planului agreat de Guvern. Senatorul AUR Dorinel Cosma avertizează asupra consecințelor grave ce vor decurge din renunțarea la industria carboniferă, mai ales că țara noastră se confruntă cu o criză energetică, ca urmare a liberalizării haotice din anul 2021.
Cosma consideră că suspendarea activității sau închiderea minelor de pe Valea Jiului ar duce la un colaps energetic, având în vedere că energia provenită din cărbune se situează pe locul 2, cu 21,1% din totalul producției, iar potrivit datelor furnizate de Transelectrica privind starea Sistemului Energetic Național în timp real, cărbunele se situează pe locul 3 cu 20.16%.
Închiderea minelor de pe Valea Jiului pot pune în pericol aprovizionarea energetică a României
Senatorul subliniază că închiderea acestor unități miniere reprezintă un pericol la adresa securității energetice a României și consideră că este nevoie de măsuri urgente pentru a contracara efectele negative. Iar modele de urmate în acest sens există: state precum Polonia și Germania, care negociat cu UE un acord pentru prelungirea exploatărilor miniere de cărbune până în 2044 (Polonia), respectiv 2038 (Germania). Ambele state au solicitat această amânare din rațiuni logice, producția de energie bazată pe arderile de cărbune având o pondere mare în țările respective.
„România trebuie să urmeze exemple celor două state, dacă nouă coaliție nu dorește să împingă țara într-o criză a energiei fără precedent în istoria noastră”, a mai spus senatorul AUR Dorinel Cosma.