Senatorul AUR Dorinel Cosma a solicitat Ministerului Sănătății (MS) să ia măsuri pentru a descuraja medicii de la stat, care lucrează în paralel și la privat, să redirecționează pacienții către spitalul privat. Demersul a fost făcut în contextul dezvăluirilor apărute în presă despre cazul dr. Cătălin Cîrstoiu, potrivit cărora acesta și-ar fi redirecționat pacienții de la stat către clinica privată. Parlamentarul botoșănean face apel către autorități să pună capăt parazitării banilor publici din sănătate în favoarea sistemului privat.
Ministerul Sănătății a transmis un punct de vedere cu mare întârziere, din care reiese că pacienții sunt responsabili: lor le aparține decizia de efectua investigaţii/analize medicale fie la stat, fie la privat, aceștia neputând fi obligați, susține instituția, să aleagă serviciile unităților medicale private.
„Sistemul medical românesc oferă mai multe posibilități de investigare a sănătății şi tratament în caz de apariţie a bolilor, iar fiecare pacient alege posibilitatea de a efectua investigații sau de a se trata.
Investigațiile medicale se pot efectua (ulterior efectuării unui consult medical şi obţinerii unui bilet de trimitere de la medicul de familie) atât în cadrul unităţilor sanitare publice, cât şi în cadrul centrelor şi unităţilor medicale din sistemul privat de sănătate gratuit, dar şi contra cost.
Decizia pentru a efectua investigaţii/analize medicale într-unul din aceste două sisteme de sănătate (public/ privat) aparţine pacientului”, a transmis MS.
În ceea ce privește practica anumitor medici de a trimite pacienții la clinici private, ministerul a precizat că aceasta reprezintă „conflict de interese”, însă în prezent nu există o prevedere expresă într-un act normativ care să reglementeze acest aspect. Pacienții pot însă reclama aceste cazuri direcţiilor de sănătate publică, conducerii spitalelor sau Ministerului Sănătății în vederea verificării.
Potrivit Ministerului Sănătății, demersurile privind eliminarea acestui timp de conflicte, atât prin legislație cât şi prin educaţie şi prin implicarea organizaţiilor profesionale, este destul de dificil deoarece:
- sistemul sanitar se confruntă cu multe provocări, fiind cunoscut faptul că în ţara noastră, procentul alocat din PIB sistemului public de sănătate este mai mic decât în majoritatea ţărilor europene, finanţarea insuficientă fiind o problemă pe care conducerea Ministerului Sănătăţii este preocupată să o rezolve.
- apar situaţii nedorite în oraşe/localităţi cu număr mai mic de locuitori, în care, în cadrul spitalelor municipale/orăşeneşti şi uneori chiar în spitale judeţene, anumite echipamente medicale ex RMN,CT, ecograf tip Doppler etc.) nu sunt funcţionale, iar pacienţii trebuie să aştepte un timp mai îndelungat pentru efectuarea investigaţiilor ducând la întârzierea în efectuarea unor investigaţii medicale pentru stabilirea unui diagnostic şi prescrierea unui tratament medical. În astfel de situaţii, medicul trebuie să informeze corect pacienţii asupra posibilităţilor cele mai bune de tratament, să nu condiţioneze în vreun fel tratamentul medical într-o clinică privată, iar în situaţia în care, în urma informării corecte, pacientul doreşte să efectueze investigaţii în sistemul privat să fie informat şi asupra posibilităţilor de decontare a serviciilor medicale prin sistemul de asigurări, fiind cunoscut faptul că foarte multe servicii medicale prestate de laboratoare/centre/clinici private au contracte cu casele de asigurări, pacientul neachitând aceste servicii.
Instituția a ținut să precizeze că problema pe care conducerea Ministerului Sănătăţii se concentrează este „cea a traseului pacientului şi anume împiedicarea direcţionării acestora către sistemul privat, în condiţiile în care aceștia se prezintă în spitale publice şi există posibilitatea tratamentului medical, în bune condiţii. Spitalele publice trebuie să facă în aşa fel încat pacienţii care nu au posibilităţi financiare dar care sunt asiguraţi să primească servicii medicale de calitate”, se arată în răspunsul transmis de minister.