Dorinel Cosma (AUR), apel pentru consolidarea a două capodopere inginerești din Botoșani

Majoritatea imobilelor care alcătuiesc patrimoniul arhitectural se află într-o stare avansată de degradare deoarece autoritățile au ignorat această problemă ani la rând. Astăzi, situația se poate schimba prin presiuni venite de jos în sus. Senatorul AUR Dorinel Cosma, preocupat permanent de soarta județului Botoșani, a adus în atenția Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene necesitatea de a identifica finanțări pentru consolidarea a două capodopere inginerești din municipiul Botoșani – hala de lactate și cea de pește.

Senatorul a subliniat faptul că aceste două hale industriale sunt considerate la nivel european ca fiind capodopere inginerești.

„Hala de Carne din Piața Centrală din Botoșani a fost construită împreună cu Hala de Pește după planurile lui Anghel Saligny în 1912. Lucrările la cele două hale au început la mijlocul anului 1911 şi au fost finalizate la începutul lui 1912. Construcţia s-ar fi realizat fără probleme şi ar fi fost dată în folosinţă chiar cu ocazia vizitei regelui Carol I la Botosani, cu mare pompă, la eveniment fiind prezente toate marile familii ale Botosaniului.

De altfel, cele două hale din Botoșani, cea de carne și cea de pește,  sunt incluse pe lista monumentelor istorice ale oraşului Botoşani. Toate detaliile sunt lucrate cu migală în stilul marilor construcţii industriale din Austria sfârşitului de secol XIX”, a precizat parlamentarul botoșănean.

Având în vedere cele expuse, senatorul Dorinel Cosma a solicitat ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, să răspunde la următoarea întrebare: Ce surse de finanțare există pentru conservarea și consolidarea unor astfel de imobile?