Distribuie acest articol!
Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat marţi seară, într-un interviu acordat Fox News, că decizia SUA de a merge în Afganistan a fost „cea mai proastă din istoria ţării noastre” şi l-a criticat pe actualul lider de la Casa Albă pentru modul în care a gestionat retragerea din zonă şi situaţia de la graniţa cu Mexicul.
„Am distrus Orientul Mijlociu… ne-a costat trilioane de dolari, milioane de vieţi şi nu este diferit de cum era – este mai rău, pentru că trebuie reconstruit, a fost rupt în bucăţi”, a declarat el. „Să rămâi blocat acolo a fost ca nisipurile mişcătoare”.
Trump, care a semnat anul trecut acordul de pace cu talibanii privind retragerea forţelor armate din Afganistan, l-a criticat pe Joe Biden pentru modul în care a gestionat situaţia de la graniţa cu Mexicul, asemănând-o retragerii trupelor din Vietnam.
„Biden, priviţi ce a făcut la graniţa de sud… asta (situaţia din Afganistan, n.r.) este ca situaţia de la graniţa de sud, dar gestionată chiar mai prost. Nimeni nu a gestionat graniţa de sud mai prost ca el, ei bine, Afganistanul este exact acelaşi lucru”.
Fostul preşedinte a adăugat că el ar fi procedat altfel privitor la retragerea trupelor.
„A redus armata americană în Afganistan de la aproximativ 20.000 la 2.500 de soldaţi, iar acum scoate armata înainte de a ne lua civilii şi translatorii şi alţi oameni care ne-au ajutat. Trebuia să fi luat militarii la final, trebuia ca oamenii să iasă primii”, a afirmat Trump.
Afganistanul trece printr-o gravă criză politică şi socială, după ce, în ultimele săptămâni, odată cu retragerea trupelor NATO, talibanii au recucerit ţara.
Talibanii au pătruns duminică în Kabul şi au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani sprijinită şi instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în câteva săptămâni talibanii au recucerit întreaga ţară, duminică preluând controlul asupra palatului prezidenţial. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit ţara, anunţând online că a făcut asta pentru a evita vărsarea de sânge. Aparent, el se află în Tadjikistan.
Distribuie acest articol!