Aşa cum se întâmplă în Cluj-Napoca de ani buni, Oradea îşi ia avânt imobiliar. Pe străzile din centrul oraşului, fiecare casă scoasă la vânzare devine o oportunitate pentru firmele care au bani să investească în construirea de clădiri moderne, cu apartamente pe care ştiu că le vor vinde uşor. Oradea e pe val, iar locuinţele noi îşi găsesc rapid proprietari.
Adesea, investiţiile de acest fel se fac cu preţul nemulţumirii vecinilor. E şi cazul unui bloc cu 28 de apartamente pe care o firmă din Cluj vrea să-l construiască, cu 1,8 milioane de euro, pe strada Primăriei. Orădenii care se învecinează cu şantierul se tem că locuinţele lor, vechi de peste un secol, vor crăpa sau chiar se vor prăbuşi în timpul lucrărilor la clădirea nouă, care va fi alipită de proprietăţile lor. Supăraţi, oamenii dau faţă în faţă cu realitatea unui oraş în dezvoltare: un bloc nou se poate lipi de casele lor, indiferent dacă sunt sau nu de acord.
Investiţie contestată
Pe partea dreaptă a străzii Primăriei, aproape de intersecţia cu Bulevardul Decebal, în locul unei case cu un nivel şi mansardă şi a unei hale, până la finalul acestui an va fi ridicat un complex rezidenţial format dintr-un bloc cu 2 etaje şi mansardă şi un altul cu un etaj. În total, cele două clădiri vor avea 28 de apartamente cu o cameră, la parter va fi amenajat un spaţiu comercial, iar în subteran va fi săpată o parcare cu 29 de locuri.
Investiţia de 1,8 milioane de euro aparţine unei firme din Cluj, Eud DrumConstruct SRL, care a cumpărat terenul de 1.100 mp şi construcţiile de la o firmă locală, Ştefania Imob, care la rându-i le cumpărase, cu un an înainte, de la un italian.
Vecinii s-au impacientat încă din vară,