Astfel, am putut afla interpretarea lui Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, care consideră că s-a creat un precedent la CEDO și nu mai e decât un pas până la obligativitatea vaccinării și în privința noului coronavirus. A doua zi, președintele Camerei Deputaților, liberalul Ludovic Orban, a preluat subiectul și a spus că proiectul legii vaccinării obligatorii, aflat de 4 ani în Parlament și care a scos lumea în stradă din nou în primăvara aceasta, ar putea suferi modificări pentru a include și vaccinarea Covid.
Molipsitoarea boală de a face din țânțar armăsar a inflamat televiziunile și „vectorii de opinie” din tabăra vaccinistă, uitându-se de unde s-a plecat și țintindu-se spre singura obsesie națională din tragicul an 2021: vaccinarea Covid. Ca să revenim cu picioarele pe pământ, mai precis în curtea CEDO, am apelat la opinia avizată a doi specialiști: jurnalistul Valentin Busuioc de la publicația Lumea Justiției și avocata Graziela Bârlă, care a pledat în toate instanțele române, precum și la CEDO și CJUE.
În plus „CEDO nici nu ar putea impune, prin soluția respectivă, vaccinarea
obligatorie, pentru că soluțiile CEDO nu pot constânge statele să facă
sau nu un anume demers, ci doar le recomandă o anumită conduită”, ne informează doamna avocat.
„Un fake news de proporții s-a rostogolit în spațiul public în ultimele 24 de ore: cum că CEDO ar fi dat undă verde pentru vaccinarea obligatorie în masă, în contextul pandemiei de coronavirus. Este vorba despre hotărârea pronunțată în cauza Vavricka și alții versus Republica Cehă.
Mistificarea la care s-au dedat numeroase mass media a pornit de la o interpretare distorsionată pe care presa a dat-o unei declarații făcute de Nicolas Hervieu, un jurist specializat în jurisprudența CEDO. Deci nu „jurist specialist al CEDO”, cum greșit a scris AFP aici, iar aproape toată presa din România a preluat pe nemestecate această sintagmă, fără a se obosi să verifice identitatea lui Hervieu. În realitate, omul este profesor de drept la universitatea Sciences Po din Paris – nicidecum angajat al CEDO.
Dar să vedem mai întâi ce a spus francezul:
„Această decizie (n.r. a CEDO) tocmai a întărit posibilitatea unei obligații de vaccinare în condițiile actualei epidemii de COVID-19”.
Deci a fost o simplă opinie a unui jurist, nu o idee conținută în comunicatul prin care CEDO și-a anunțat hotărârea.
Totuși, Nicolas Hervieu a subliniat că în hotărârea CEDO este vorba despre „marja lăsată de Curte la aprecierea statelor în politica lor de vaccinare”. De asemenea, Hervieu a menționat că hotărârea CEDO „constată un consens general în ceea ce privește efectele benefice ale vaccinării, care nu sunt surclasate de efectele secundare inevitabile, asupra cărora există un control științific strict”. Totodată, decizia Curții Europene a Drepturilor Omului susține „principiul solidarității sociale care poate justifica impunerea vaccinării asupra tuturor, chiar și a celor care se simt mai puțin amenințați de boală,