Declarația pe propria răspundere pentru părinții care își duc copiii la școală
Incepând de luni, 8 februarie, va fi introdusă declarația pe propria răspundere prin care părinții se angajează că nu își vor duce copiii în colectivitate dacă prezintă simptome specifice infecției cu COVID-19, respectiv febra, tuse, dureri de cap, dureri în gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree etc.
De asemenea, părinții au obligația să anunțe unitatea de învățământ dacă în ultimele 14 zile:
- elevul a prezentat simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2;
- elevul a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2;
- elevul a fost sau este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2.
În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. După finalizarea perioadei de izolare, elevul va reveni la şcoală numai cu adeverinţă medicală eliberată de medicul curant/medicul de familie, care atestă că nu mai prezintă risc epidemiologic.
Citește și: Ghidul de reguli pentru redeschiderea şcolilor pe 8 februarie: condiții stricte pentru elevi și profesori
Prin semnarea declarației părinții își dau consimțământul cu privire la testarea elevilor simptomatici în cadrul cabinetelor medicale de la nivelul unității de învățământ. Copiii vor fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, iar dacă părintele nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, acesta trebuie să ia legătura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
Obligațiile unităților de învățământ
Potrivit documentului transmis de Ministerul Educației, publicat de HotNews, unităţile de învățământ preuniversitar/unitățile conexe/instituţiile de învăţământ au obligaţia să organizeze activitatea astfel încât să se prevină îmbolnăvirile cu virusul SARS-CoV-2 prin:
- asigurarea implementării activităţilor de prevenire a infecţiei cu SARS-CoV-2;