Programul Rabla pentru electrocasnice este inițiativa Ministerului Mediului și a Administrației Fondului de Mediu, prin care statul va acorda vouchere în valoare de 75 de milioane de lei populației pentru achiziționarea de electrocasnice noi din clase energetice superioare.
Organizațiile care se ocupă de colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice trag un semnal de alarmă asupra consecințelor negative pe care un astfel de program îl are pe termen lung asupra mediului înconjurător și asupra educației populației.
Programul Rabla nu educă populația să recicleze firesc
“Deși este un program care are ca efect măsurabil colectarea DEEE și este prezentat ca fiind un demers pentru a eficientiza consumul de energie electrică, pe termen lung acest program de Buy Back este ineficient și chiar periculos pentru mediul înconjurător.
Când predau un echipament electric sau electrocasnic vechi și nefolosit, majoritatea oamenilor așteaptă să primească foloase materiale, mai exact un voucher valoric. Programul Rabla pentru Electrocasnice face exact acest lucru și contravine tuturor eforturilor de educare și conștientizare a populației pe care noi, prin intermediul OTR-urilor, le desfășurăm.
Vom ajunge în situația în care cei care dețin în casă astfel de echipamente nu le vor mai oferi spre reciclare, ci le vor păstra până când va apărea un operator economic dispus să le acorde un avantaj financiar. Acele deșeuri de echipamente electrice și electronice, păstrate în casă, uneori chiar ani buni, sunt deșeuri periculoase pentru sănătate. În plus, păstrarea nu ajută deloc economia circulară. Doar prin reciclare, deșeurile pot redeveni materii prime și vor reintra astfel în circuitul de producție”, declară Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE. Programul Rabla pentru Electrocasnice a debutat în anul 2018 cu un buget de 20 de milioane de lei, a ajuns la 40 milioane lei în 2019,