Unele dintre cele mai otrăvitoare animale din lume sunt niște broaște mici, colorate, din familia Dendrobatidae, care trăiesc în pădurile tropicale din America Centrală și de Sud. O singură broască poartă suficientă otravă pentru a ucide 10 oameni adulți. Interesant este că aceste broaște nu se nasc otrăvitoare – își dobândesc substanța chimică otrăvitoare mâncând insecte și alte artropode, scrie Live Science.
Dar dacă această otravă este atât de mortală, de ce broaștele în sine nu mor când o ingerează?
Abilitatea acestor broaște de a evita autointoxicarea a nedumerit oamenii de știință pentru o lungă perioadă de timp, a spus Fayal Abderemane-Ali, cercetător la Institutul de Cercetări Cardiovasculare din San Francisco al Universității din California și autorul principal al unui nou studiu în Journal of General Physiology care explorează acest fenomen.
În noua lucrare, cercetătorii au studiat broaștele otrăvitoare din genul Phyllobates care utilizează o toxină numită batrachotoxină, care funcționează prin întreruperea transportului ionilor de sodiu în și din celule – una dintre cele mai importante funcții fiziologice din organism.
Când creierul tău trimite semnale către corp, le trimite prin electricitate. Aceste semnale transportă instrucțiuni către părți ale corpului, de exemplu către membre pentru a le spune să se miște, către mușchi pentru a le spune să se contracte și către inimă pentru a-i spune să pompeze.
Aceste semnale electrice sunt posibile datorită fluxului de ioni încărcați pozitiv, cum ar fi sodiul, în celule încărcate negativ. Ionii curg în și din celule prin ”porțile” proteice numite canale ionice. Când aceste canale ionice sunt întrerupte, semnalele electrice nu pot circula prin corp.
Batrachotoxina face ca aceste canale ionice să rămână deschise, rezultând un flux liber de ioni încărcați pozitiv în celule, a declarat Abderemane-Ali pentru Live Science.