De ce ni se face somn după masă? Ce este „food coma”

Cu siguranță am observat cu toții că după anumite mese ni se face somn. Și nu ar fi o stare tocmai plăcută, mai ales dacă nu suntem acasă, ci suntem invitați la cineva sau suntem într-un restaurant. Cine e de vină și ce e de făcut? Nutriționiștii spun că una dintre cauze ar fi triptofanul, un aminoacid prezent în carnea de curcan, în ouă, brânză, dar și în anumite fructe. Nu este însă singurul „vinovat”. Nutriționistul Ramona Duna a explicat la Digi24 ce trebuie să facem pentru a nu pierde din energie după ce mâncăm.

Triptofanul este un aminoacid din care se sintetizează serotonina – hormonul stării de bine, care ne aduce acea stare de relaxare -, apoi melatonina, hormonul care reglează ciclul veghe-somn. Sunt însă foarte multe alimente care conțin acest triptofan și nu este singurul vinovat de această stare de somnolență postprandială, care se mai numește și „food coma”, a explicat medicul Ramona Duna.

De fapt, problema o reprezintă un cumul de factori, cum ar fi combinațiile grele de alimente, care se fac mai ales la mesele festive, de sărbători, când suntem tentați să gustăm din multe preparate. Probabil de aici vine și mitul cărnii de curcan, friptura de pe masa americanilor de Ziua Recunoștinței, dar dacă ne uităm puțin la modul de preparare și la ce se servește pe lângă, ne dăm seama că acolo sunt mai multe probleme de combinații, de asocieri, spune nutriționistul.

În plus, de multe ori, la mesele festive uităm să mestecăm bine, pentru că discutăm, ceea ce, iarăși, este un aspect foarte important, care necesită o atenție mult mai mare.

Apoi, este de luat în considerare cantitatea de alimente pe care o consumăm – trebuie să învățăm să mâncăm mai puțin la mese, indiferent că este o cină oarecare sau că mergem la o masă festivă.

 » sursa: www.digi24.ro