„De ce m-ai făcut și de ce m-ai lăsat?”. Durerea sutelor de copii abandonați din România

„De ce m-ai făcut și de ce m-ai lăsat?”. Copiii abandonați din România își strigă durerea

Dintr-un material realizat de Libertatea.ro, aflăm povestea unor adolescenți între 15 și 20 de ani, din județul Maramureș, abandonați de familiile lor, care știu foarte bine ce înseamnă viața în sistemul de protecție al statului.

În România, 13.504 de copii abandonați locuiesc în orfelinate, case sau apartamente de tip familial ale Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), dintre care aproape 2.800 trăiesc în locuințe dezvoltate de ONG-uri sau alte entități private. Față de orfelinate, locuințele de tip familial reprezintă, pentru acești copii, o varianta mai apropiată pentru ce înseamnă să crești într-o familie. Într-un apartament de tip familial locuiesc, de obicei, câte 2-3 copii în camera și sunt supravegheați non-stop de educatori, angajați ai DGASPC, care lucrează în ture de câte 12 ore.

Spre deosebire de orfelinatele vechi, pe care Guvernul României s-a angajat că până la finalul anului 2020 să închidă toate centrele de plasament vechi, însă procesul e departe de a fi finalizat, în locuințele de tip familial cei mici nu au aceeași ora de trezire și au parte de mai multă atenție din partea educatorilor, fiindcă sunt mai puțini. Aici copiii își formează deprinderi pe care în orfelinatele clasice nu le-ar fi putut învață: își spală farfuriile după ce mănâncă, strâng masă și fac diverse alte treburi casnice.

Însă în locuințele de tip familial ajung copiii care au mai puține șanse de a fi adoptați, fiindcă sunt deja adolescenți și nu pot fi reintegrați în familie. „Aici ajung copiii care au mai puține șanse de a fi adoptați, pentru că sunt deja adolescenți, care nu pot fi reintegrați în familie sau pentru care nu există asistenți maternali.

 » sursa: qbebe.ro